Salget av smarttelefoner og personlige datamaskiner har falt de siste to årene. Nedgangen fortsatte i andre kvartal med åtte prosent færre solgte smarttelefoner enn samme kvartal i fjor, ifølge Counterpoint Research. Analyseselskapet Canalys mener fallet var på 11 prosent.
– Det globale smarttelefonmarkedet ser ut til å være langt over den høye vekstfasen. Forbrukere venter lengre med å kjøpe ny telefon, skriver Counterpoint Research i en ny rapport.
De peker også på at funksjonene og bruksområdene til de ulike modellene er blitt like. Dessuten har det blitt et stort annenhåndsmarked hvor telefoner blir reparert og sjekket for feil før de blir solgt til en lavere pris.
Dette, sammen med inflasjon og høyt rentenivå, legger press på hele elektronikkindustrien.
Stemningsskifte
Nesten alt av elektronikk, om det er smarttelefoner, personlige datamaskiner, biler eller avansert forsvarsutstyr, har databrikker fra Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – verdens største produsent av databrikker, og ofte kalt «verdens viktigste selskap».
Selskapet blir sett på som kanarifuglen som tidlig fanger opp endringer i den globale elektronikkindustrien. Selskapet la frem et svakt kvartalsresultat på torsdag. Resultatet falt for første gang på fire år i siste kvartal – til i overkant av 181 milliarder taiwanske dollar (60 milliarder kroner).
Aksjekursen falt med 3,3 prosent da handelen startet fredag morgen ved Taipei-børsen. Selskapet har en børsverdi på 14.500 milliarder taiwanske dollar (4670 milliarder kroner) – 24 prosent høyere enn ved nyttår.
Selskapet advarer om at det ventede omsetningsfallet for hele 2023 blir dobbelt så høyt som de trodde da de la frem resultater i april.
– For tre måneder siden var vi nok mer optimistiske. Det er vi ikke nå, sa konsernsjef Che Chia Wei under resultatfremleggelsen.
Omsetningsfall
Selskapet venter at omsetningen vil falle med ti prosent i 2023 sammenlignet med 2022. I andre halvår vil omsetningsfallet bli på 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Resultatmarginene falt med 2,2 prosentpoeng i andre kvartal og det ventes en ytterligere nedgang på tre til fire prosentpoeng.
– Høyere inflasjon og renter rammer etterspørselen i alle segmenter, sa Wei.
66 prosent av ordrene kommer fra Nord-Amerika, fulgt av Kina med 12 prosent. Apple er den desidert største kunden og står for rundt en fjerdedel av omsetningen, etterfulgt av Mediatek, AND og Qualcomm, ifølge DigiTimes.
– Oppgangen i den kinesiske økonomien har vært svakere enn vi ventet så sluttbrukeretterspørselen er ikke hva vi så for oss. Selv om vi har hatt veldig høy etterspørsel fra kunstig intelligens er det ikke nok til å erstatte svekkelsen, sa konsernsjefen.
Wei sa at salget av avanserte dataprosessorer for bruk i kunstig intelligens ventes å vokse med 50 prosent årlig. TSMC har for tiden kapasitetsproblemer og klarer ikke å ta unna etterspørselen for de mest avanserte databrikkene til bruk i kunstig intelligente-løsninger.
– Kritisk fase
TSMC har havnet midt i den storpolitiske konflikten mellom USA og Kina. Selskapet har verdens største selskaper på kundelisten, men USA har lagt ned restriksjoner på eksport av de mest avanserte databrikkene til Kina hvis de bruker amerikanske patenter.
TSMC er i ferd med å investere rundt 40 milliarder dollar i et moderne industrikompleks i den amerikanske delstaten Arizona. Oppstarten blir forsinket med i alle fall ett år – til 2025.
– Vi går inn i en kritisk fase med å ta i bruk det mest avanserte produksjonsutstyret. Vi møter utfordringer på grunn av mangel på kvalifiserte arbeidere. Vi har sendt flere ansatte fra Taiwan for å lære opp amerikanske teknikere og ingeniører, sa TSMCs konsernsjef.
Undervurderte vanskene
Nederlandske ASML Holding, som leverer det mest avanserte utstyret for produksjon av databrikker, har oppjustert egne salgsprognoser på grunn av de enorme investeringene i nye produksjonsanlegg i Asia, Europa og USA.
Selskapets toppsjef mener at politikere har undervurdert kompleksiteten ved å bygge nye fabrikker og kompetansen som er nødvendig for å starte produksjon.
– Det virker som at folk ikke innser at kompetansen er plassert noen få steder i verden, hovedsakelig i Taiwan og litt i Kina. Det å få tilgang til de nødvendige ferdighetene og kvalifiserte arbeidere for å holde tidsfristene på ferdigstillelse i tide er en utfordring, sier konsernsjef Peter Wennink til Bloomberg.
Det er lav arbeidsledighet i Arizona og boligprisene har skutt i været.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.