Internasjonale teknologiselskaper har lagt bak seg et vanskelig år med fallende etterspørsel og aksjekurser som har stupt. Apples børsverdi har falt med over 22 prosent på ett år. Amazon er 40 prosent lavere og elbilprodusenten Tesla har falt med 65 prosent.

Alle tre selskaper er store kunder av Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) – sammen med de fleste selskaper som benytter databrikker i produktene. Det var stor interesse før TSMC la frem foreløpige kvartalsresultater og holdt en analytikerkonferanse.

«Dette er resultatene det er mest interesse rundt i denne nedgangssyklusen», skrev analytiker Charles Shi hos investeringsbanken Needham & Company i forkant av resultatpresentasjonen, i en rapport om selskapet.

Svakere etterspørsel

Torsdag la TSMC frem resultater for fjerde kvartal og ga analytikere og investorer et innblikk i hvordan de ser for seg det kommende året. Det er en svak optimisme å spore.

– Vi regner med at hele sektoren vil falle svakt i 2023, men TSMC vil få en svak vekst. Halvlederindustrien vil få en omsetningsnedgang på fire prosent i 2023, sa konsernsjef C.C. Wei på en analytikerkonferanse torsdag.

Omsetningen økte i siste kvartal med 43 prosent, men dette var lavere enn ventet. TSMC fikk et 78 prosent bedre resultat. For 2022 fikk TSMC en omsetning på 2264 milliarder taiwanske dollar (730 milliarder kroner) og et resultat på 1017 milliarder. Begge er rekord.

TSMCs aksjekurs har falt med 37 prosent på ett år, men har steget med nesten 50 prosent siden begynnelsen av november. Markedsverdien på selskapet, som er verdens største kontraktsprodusent av databrikker, falt med 415 milliarder dollar i 2022.

Toppsjefen innrømmer at situasjonen er uoversiktlig – spesielt for første halvår.

– Etterspørselen er svakere nå enn hva den var for tre måneder siden, sa han.

Store investeringer

TSMC er midt inne i gigantiske investeringer, med bygging av nye fabrikker i USA, Japan – og sannsynligvis i Europa. Investeringene i 2023 ventes å havne på 32 milliarder dollar. 70 prosent av dette vil gå til å øke produksjonskapasiteten for de mest avanserte databrikkene.

Wei bekreftet at de vurderer å bygge en fabrikk i Japan – i tillegg til den som er under oppføring.

– Vi ser også på muligheten for å bygge fabrikker i Europa for å være nærmere bilprodusentene, sa konsernsjefen.

Berkshire Hathaway, som kontrolleres av Warren Buffett, kjøpte aksjer for 4,1 milliarder dollar i TSMC i tredje kvartal i fjor. TSMCs aksjekurs steg i amerikansk handel med nesten syv prosent på torsdag.

Salget av personlige datamaskiner falt med 29 prosent i fjerde kvartal og falt med 16 prosent for hele året, ifølge Canalys. Mobiltelefonsalget falt med nesten ti prosent i fjorårets ni første måneder, og dette forverret seg sannsynligvis i siste kvartal.

Teknologikrigen bekymrer

TSMC har klart å styrke resultatmarginene fra 52,7 prosent i fjerde kvartal 2021, til 62,2 prosent i siste kvartal.

– Mitt syn er at planene om å etablere fabrikker i utlandet skaper en usikkerhet for marginene, siden kostnadene er høyere i USA og Japan enn i Taiwan, sier styreformann Quincy Liu hos Shin Kong Investment Trust, til Bloomberg.

USA har innført betydelige restriksjoner overfor Kina på bruk av amerikansk teknologi og patenter. Dette legger begrensninger på hva som kan eksporteres til kinesiske kunder.

– Jeg er bekymret for utviklingen i teknologikrigen mellom USA og Kina, og hvordan dette kan påvirke beslutninger hos TSMC, sier Liu.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.