Nesten alt av elektronikk som produseres i verden benytter komponenter fra Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC). Dette er et av verdens viktigste selskaper i elektronikkverdikjeden. Helgens virusangrep viser hvor sårbar denne er.

– Rammet produksjonen

I forbindelse med installasjon av nye produksjonssystemer ved en TSMC-fabrikk fredag kveld ble det installert virusinfisert programvare. I løpet av noen minutter spredde dataviruset seg til 80 prosent av robotene og produksjonssystemet av databrikker.

TSMC svarte med å stanse produksjonen for manuelt å sjekke produksjonssystemene.

«Vi har identifisert hvor angrepet skjedde og har isolert problemet. Vi er i ferd med å reparere de berørte produksjonssystemene», skriver TSMC i en børsmelding til Taipei-børsen.

Den største enkeltkunden er Apple, som blant får produsert databrikker til Iphone-modellene og står for over en femtedel av selskapets årsomsetning. Nå forventer TSMC forsinkelser etter datavirusangrepet.

Virusangrepet, som ifølge selskapet ikke skyldes hackerangrep, kommer på et vanskelig tidspunkt. Dette er høysesong for komponentleverandører da høsten er høysesong for produktlanseringer av elektronikk. Apple forventes å lansere nye Iphone-modeller om seks uker.

Alle er avhengig av at underleverandørene kan levere. TSMC sier at produksjonen og leveranser vil bli forsinket i inneværende kvartal og at omsetningen vil falle med rundt tre prosent. Dette er under forutsetning av at de kommer i gang med produksjonen i løpet av dagen.

– Vi er blitt angrepet av datavirus før, men dette er første gang et virus har rammet produksjonen, sier selskapets finansdirektør Lora Ho til Bloomberg.

Store ødeleggelser

Fabrikker som produserer 12 tommers silisiumplater (wafere) til Apples neste generasjon Iphone-modeller kan være rammet, ifølge KGI Securities. Apple utvikler egne prosessorer til Iphone og Ipad, men benytter TSMC eksklusivt til selve produksjonen.

«På lengre sikt er tilliten til TSMS i en viss grad blitt ødelagt, men det er vanskelig å kvantifisere dette nå», skriver analytikere hos Sanford C. Bernstein.

Sikkerhetseksperter har lenge advart mot denne typen angrep som kan ramme verdikjedene – i dette tilfellet teknologiindustrien. Ifølge «Global Risks Report 2018» fra World Economic Forum vil datakriminalitet koste verdensøkonomien 8000 milliarder dollar de neste fem årene.

Selskapets aksjekurs falt ved Taipei-børsen da handelen startet på mandag morgen, men tok seg opp etter at selskapet sa de har fått kontroll med virusangrepet.(Vilkår)

Dette er de seks brexitmulighetene britene har
DNs kommentator Kjetil Wiedswang om veien videre.
03:26
Publisert: