Det finnes knapt en smarttelefon, datamaskin eller bil som ikke har komponenter fra Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC). Siden koronapandemien startet for nesten to år siden har det vært mangel på databrikker og komponenter.

Forsyningsproblemer fortsetter

Som et av de første større globale teknologiselskapene har det taiwanske selskapet lagt frem resultater for tredje kvartal. TSMC knuste prognosene fra analytikere, som har fulgt selskapet tett under pandemien.

Omsetningen i kvartalet økte med 22 prosent og passerte en ny rekord på 414 milliarder taiwanske dollar (125 milliarder kroner). Bruttomarginen endte på 51,3 prosent – en resultatmargin som nesten ingen andre teknologiselskaper er i nærheten av.

Selskapet produserer hva de makter. Kunder betaler på forskudd for å sikre seg leveranser, noe som tidligere var svært sjelden, bekreftet selskapets ledelse under resultatpresentasjonen på torsdag.

– Vi venter at en stram situasjon fortsetter for resten av 2021 og gjennom hele 2022, sa konsernsjef C.C. Wei.

Leveranser til smarttelefoner utgjør 44 prosent av den samlede omsetningen. Apple er den desidert største og viktigste kunden. Rundt en fjerdedel av omsetningen kommer fra det amerikanske selskapet, som benytter taiwanske selskaper til kontraktproduksjon av Iphone.

Apple har frem til nå i mindre grad vært rammet av mangelen på komponenter. Den tiden er over. Ifølge Bloomberg og Wall Street Journal kuttes produksjonen av Iphone 13, som ble lansert i september, med 10 millioner enheter i inneværende kvartal.

– Vi gjør alt vi kan, men vi klarer ikke å løse utfordringene i hele forsyningskjeden alene, sa Wei.

Historiske investeringer

Det taiwanske selskapet er den ubestridte leverandører til selskaper over hele verden. USA, Japan og Kina ønsker egen utvikling og produksjon i egne land for å bli mindre avhengig av fabrikker som geografisk er plassert i Asia.

TSMC ønsker ikke å miste konkurransefortrinn og er i gang med massive investeringer i tett samarbeid med myndigheter og selskaper. Styret har godkjent investeringsbudsjett på over 100 milliarder dollar (860 milliarder kroner) de neste tre årene.

–Det vil uten tvil øke kostnadene å ha produksjon i utlandet. Dette kan påvirke marginene, sier analytiker Arisa Liu ved tenketanken Taiwan Institute of Economic Research til Nikkei Asia.

TSMC bekrefter de skal investere sammen med Sony i den første fabrikken de noensinne har hatt i Japan. Den japanske staten stiller med rundt halvparten av investeringene på over 60 milliarder kroner. Databrikkene skal benyttes sammen med sensorer i kameraer, telefoner og biler.

Internasjonalt kappløp

TSMC skal om kort tid starte byggingen av den mest avanserte fabrikken de har utenfor Taiwan i den amerikanske delstaten Arizona. Kundene vil være amerikanske selskaper som leverer infrastruktur og leveranser til forsvaret og sikkerhetstjenester.

–Vi tror den internasjonale ekspansjonen vil gjøre oss bedre i stand til å tilfredsstille kundenes behov, sa konsernsjef Wei under resultatpresentasjonen.

Det er et internasjonalt kappløp underveis. De får konkurranse fra amerikanske Intel, som denne uken satte første spadestikk i en moderne fabrikk i Arizona med investeringer på 170 milliarder kroner.

Sørkoreanske Samsung, SK og LG er også i gang med å ekspandere til USA og Tyskland med moderne fabrikker i samarbeid med viktige kunder i teknologi- og bilsektoren. SK og Ford har i høst gått sammen om å investere 11 milliarder dollar i nye fabrikker i Tennessee og Kentucky.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.