Den 63 år gamle jusprofessoren Tsai Ing-wen har vært president på Taiwan siden 2016. Hun tilhører Det demokratiske progressive parti (DPP) og er sterkt kritisk til Beijings doktrine om at Taiwan er en del av «ett Kina».

Dere må ikke «kjøpe Beijings nydelige løgn» om det såkalte «ett land, to systemer», som Kina har innført i Hongkong, advarte Tsai under innspurten i valgkampen.

Taiwan har drøyt 19 millioner stemmeberettigede, og da over 10 millioner stemmer var talt opp lørdag, lå Tsai an til nærmere 57 prosent oppslutning.

Høyrepopulist

Tsais hovedutfordrer, 62 år gamle Han Kuo-yu fra det høyreorienterte kinesiske nasjonalistpartiet KMT, lå an til 39 prosent oppslutning.

Den tidligere ordføreren i Kaohsiung på sørkysten av Taiwan har hatt en kometaktig politisk karriere og danket blant annet ut Taiwans rikeste mann Terry Gou i kampen om å bli opposisjonens kandidat.

Med sitt populistiske budskap og sine rause, men vage valgløfter til sin entusiastiske velgerskare, blir Han ofte sammenlignet med Donald Trump.

Hovedløftet er å bedre Taiwans forhold til Beijing og få fart i økonomien.

Anerkjenner

Taiwan har vært adskilt fra Kina siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Kina insisterer på at øya skal underlegges Beijing og truer med å invadere dersom Taiwan formelt erklærer selvstendighet.

De fleste land, inkludert USA, anerkjenner at Taiwan er en del av «ett Kina», men amerikanerne regnes likevel som uformelle allierte av øya.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.