Etter at Trump vant valget hisset han på seg verdens største økonomi blant annet ved å si at han ikke nødvendigvis ville være bundet av «ett Kina»-politikken. Politikken innebærer at det i prinsippet kun finnes ett Kina, som omfatter Taiwan, selv om Taiwan i praksis har fullt selvstyre. USA har ikke anerkjent Taiwan som selvstendig, men i ett intervju med Wall Street Journal i helgen gjentok Trump at det kan bli aktuelt å endre på dette

– Alt kan reforhandles, sa Trump til avisen.

– «Ett Kina»-politikken, det politiske grunnlaget for forholdet mellom Kina og USA, kan ikke reforhandles, sier talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, Lu Kang, lørdag, med klar adresse til Trump.

– USA bør anerkjenne at Taiwan er et svært følsomt saksområde, tilnærme seg Taiwan-relaterte tema med forsiktighet og respektere forpliktelsene alle tidligere amerikanske administrasjoner har gått med på. Det finnes kun ett Kina, og Taiwan er en uavhendelig del av det, skriver utenriksdepartementet i Kina i en pressemelding.

Trump har sagt at han ikke vil overholde USAs fastsatte Taiwan-politikk hvis ikke Kina, i hans øyne, forbedrer handels- og valutapraksis.

I desember brøt Trump med diplomatisk protokoll da han mottok en gratulasjonssamtale over telefon fra Taiwans president, noe som også vekket vrede hos kineserne. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.