Den kinesiske kommunistledelsen, ledet av president Xi Jinping, bukket dypt tre ganger foran statuen av Mao Zedong på Den himmelske freds plass på martyrenes dag – dagen før Folkerepublikken Kina feirer 70 år.

– En lovende nasjon må ha helter og et land med fremtidsutsikter må ha pionerer, sa Xi, ifølge statskanalen CCTV, mens skoleelever viste respekt til det moderne Kinas grunnleggere.

Kina ønsker gjenforening

Da kommunistene vant kampen om Kina i 1949, tok det nasjonalistiske Kuomintang-partiet makten på Taiwan. De styrte med militære unntakslover fra 1949 til 1987.

Det kommuniststyrte Kina har alltid hatt som mål å gjenforenes med det de mener er en utbryterprovins.

Avstanden er stor til demokratiske Taiwan. Kina har foreslått at Hongkong-modellen, med «ett land – to systemer», kan overføres til Taiwan. President Xi Jinping sa at under en tale tidligere i år at en gjenforening er «uunngåelig».

Dette avviste regjeringspartiet i helgen.

– De ønsker at Taiwan skal velge en president som alltid vil bøye seg for dem, ikke tør å kjøpe egne jagerfly og som ikke støtter demokratibevegelsen i Hongkong. Vi avviser på det sterkeste denne modellen, sa president Tsai Ing-wen i en tale, ifølge Taipei Times.

Tsai, som representerer Democratic Progressive Party (DPP), advarte mot kinesisk innblanding i presidentvalget i 2020. Opposisjonspartiet Kuomintang er de siste årene blitt mer Kina-vennlig, men sier de kjører en pragmatisk politikk som gagner taiwanske interesser.

Taiwanske selskaper har vært blant de største internasjonale investorene i den kinesiske teknologisektoren i over 20 år med fabrikker som blant annet produserer for Apple.

En meningsmåling fra mars viser de fleste taiwanere foretrekker status quo i forholdet til Kina.

Støtter Hongkong

Over 100.000 mennesker trosset kraftig regnvær i Taipei søndag for å vise solidaritet med befolkningen i Hongkong. Over en tredjedel av befolkningen i Hongkong har de siste fire månedene demonstrert mot Kinas innblanding i den delvis selvstyrte byens anliggender.

Enkelte taiwanske demonstranter kom med gule hjelmer og gassmasker for å vise sin støtte til Hongkong – og motstand mot verdiene de mener Kina representerer.

– Demonstrasjonene viser at vi fullt og helt avviser Hongkong-modellen. Det er på denne måten vi kan vise verden at vi er en del av den frie verden. Ved å avvise «ett land – to systemer»-modeller sier vi nei til å bli styrt av kommunistpartiet i Kina, sier forsker Sean Ho til Wall Street Journal.

Taiwan har aldri erklært seg som en selvstendig nasjon i frykt for krig med Kina. Kina har svart med å isolere Taiwan diplomatisk. I september brøt Solomon-øyene diplomatiske forbindelser. Kun 15 land har fulle forbindelser med Taiwan, blant annet Paraguay og Haiti.

– Hjerteskjærende virkelighet

De fire måneder lange protestene i Hongkong er blitt mer voldelige de siste ukene. I helgen ble inngangen til undergrunnsstasjoner satt i brann og det ble kastet brennende molotovcocktailer mot politiet.

Politiet svarte med å avfyre skudd.

«De var omringet og livene deres var i fare. En polititjenestemenn avfyrte et skudd i luften for å beskytte seg», sier Hongkong-politiet i en uttalelse.

Det har vært planlagt seks demonstrasjoner tirsdag ettermiddag når Folkerepublikken Kina feirer 70 år, blant annet i bydelen Wan Chai. Politiet har nedlagt forbud. Mandag ettermiddag ble en anke fra Civil Human Rights Front avvist.

– Det er en hjerteskjærende virkelighet. Fra 1997 til nå, kun 20 korte år, har Hongkong endt opp som et sted hvor det ikke kan avholdes demonstrasjoner. Vi blir mer og mer som Beijing, sier aktivist Jimmy Sham Tsz-kit til South China Morning Post.

Ifølge innlegg på sosiale nettverk, blant annet Telegram-tjenesten, vil demonstranter samles i Hongkongs gater – til tross for forbudet.

Kina planlegger en storstilt markering, hvor militæret vil vise muskler med nye avanserte våpen. Det vil bli holdt demonstrasjoner i over 40 byer i verden – i håp om å overskygge den kinesiske feiringen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.