Kina og Panama bekrefter i en felles uttalelse at de har etablert diplomatiske forbindelser. Panamas president Juan Carlos Varela mener det innebærer en «ny vei» for landet.

«Panama anerkjenner at Folkerepublikken Kina er det eneste som representerer Kina, og at Taiwan er en del av republikken. Panama avslutter sine diplomatiske forbindelser med Taiwan fra og med i dag, og forplikter seg til å kutte båndene til Taiwan», heter det i det i avtalen, som er undertegnet av Kinas utenriksminister Wang Yi og Taiwans utenriksminister Isabel de Saint Malo.

I løpet av de siste årene har Kina økt det diplomatiske presset mot Taiwan, som blant annet har blitt nektet å delta på internasjonale møter og konferanser.

Kina og Taiwan har vært atskilt siden 1949 da kommunistene vant den kinesiske borgerkrigen og overtok makten på fastlandet. De beseirede nasjonalistene søkte tilflukt på øya Taiwan.

I praksis har Taiwan fullt selvstyre, men Kina insisterer på at øya skal være underlagt Beijing og truer med å invadere dersom det blir erklært selvstendighet.

Få land i verden har formelle diplomatiske forbindelser med Taiwan. Kina krever at alle land som anerkjenner Kina, må bryte med Taiwan.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se Stordalens innlegg på EAT-konferansen
EAT-gründer Gunhild Stordalen holdt innlegg på EAT-konferansen i Stockholm mandag.
10:50
Publisert: