Det finnes knapt en smarttelefon, datamaskin, spillkonsoll eller andre elektroniske produkter som ikke har komponenter som er produsert av Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).

Taiwan-selskapet produserer alle prosessorer for Apples Iphone-modeller.

Databrikkevinner

TSMC la frem foreløpige resultater for fjerde kvartal på mandag. For sjette kvartal på rad ble det satt ny omsetningsrekord. Året ble også avsluttet med et salg på 155,4 milliarder Taiwan-dollar (5,6 milliarder dollar) i desember. Også dette var en ny rekord.

Meglerhuset China Renaissance har oppjustert prognosene for 2022 og forventer en omsetningsvekst på 23 prosent. Finansinstitusjonen Goldman Sachs tror på en salgsvekst på 26 prosent. Hovedårsaken er at selskapet gjør seg klar til å øke prisene på komponentene.

«TSMC vil vokse i et raskere tempo i 2022, støttet opp av prisøkninger og den pågående bransjeoppdateringssyklusen i 5G og sterk etterspørsel for kryptovalutaer», skriver Goldman Sachs-analytikerne Bruce Lu og Evelyn Yu i en ny rapport.

Siden etableringen for nesten 35 år siden er TSMC blitt en gigant i verdenssammenheng. TSMC har gått forbi Samsung, Alibaba og Tencent og blitt det mest verdifulle børsnoterte selskapet i Asia med en børsverdi på 16.000 milliarder Taiwan-dollar (600 milliarder kroner).

Derfor kan ikke databrikkekrisen løses uten Japan
Japan er lei av PS5-mangelen. Japanske myndighetene finansierer nå en forsterkning av halvlederbransjen for å avhjelpe den globale databrikkemangelen, forteller tech-guru Vlad Savov til Bloombergs Kurumi Mori i Tokyo.
02:43
Publisert:

Aksjekursen startet på 641 Taiwan-dollar tirsdag morgen. Goldman Sachs analytikere er blant dem som tror den skal betydelig høyere og har satt et nytt kursmål på 1035 Taiwan-dollar, ifølge Bloomberg.

Nesten ni av ti av de 23 finansinstitusjonene som følger aksjer har en kjøpsanbefaling. Resten er nøytrale.

Amerikansk bekymring

Selskapets fabrikker, som i hovedsak ligger i Taiwan, går for full maskin. Ventetiden på leveranser av databrikker og andre elektroniske komponenter har økt med seks dager til 25,6 uker, ifølge Susquehanna Financial Group. Dette er en ny rekord.

TSMC er i ferd med å ekspandere og bygge nye fabrikker i Japan, USA, Tyskland og Kina. Det bygges en ny, moderne fabrikk i den amerikanske delstaten Arizona som skal produsere avanserte 5-nanometer databrikker fra 2024. En annen fabrikk skal bygges i Japan med Sony som partner.

TSMC la et investeringsbudsjett på 100 milliarder dollar i perioden 2021 til 2024 i fjor. Investeringene skal fordeles i ulike markeder. Dette er også for å begrense skadevirkningene fra den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. Kina har også truet med å ta Taiwan med makt.

– Den store bekymringen i Washington er at Kina får kontroll over Taiwans databrikkekapasitet. Det vil være et ødeleggende slag for den amerikanske økonomien og kapasiteten til det amerikanske forsvaret, sier tidligere CIA-offiser Martijn Rasser ved tenketanken Center for a New American Security til Reuters.

Avhengig av Asia

EU vil legge frem strategiplanen «European Chips Act» før sommeren. Målet er å doble databrikkeproduksjonen innen 2030 og stå for 20 prosent av den globale produksjonen. Tyske bilprodusenter har et enormt behov for databrikker til elektrifiseringen av modellene.

– Mens den globale etterspørselen har eksplodert har Europas andel i hele verdikjeden, fra design og utvikling til produksjon, krympet. Vi er avhengige av moderne databrikker fra Asia. Dette dreier seg ikke bare om vår konkurranseevne, men det er også et spørsmål om teknisk suverenitet. La oss sette alt inn på dette nå, sa Europakommisjonens president Ursula von der Leyen i fjor høst.

TSMC har bekreftet at de er i forhandlinger med den tyske regjeringen om bygging av en fabrikk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.