Morris Chang har gitt seg i nøkkelroller i teknologiselskapet Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), som han grunnla i 1987 etter en 25 år lang karriere hos Texas Instruments.

TSMC er blitt et av verdens viktigste selskaper.

Misunnelige på Taiwan

91-åringen representerte Taiwan på Apec-møtet i Bangkok i helgen. De 21 medlemslandene rundt Stillehavet utgjør over halvparten av verdens verdiskaping og er hjem til rundt tre milliarder innbyggere. Chang spiller en nøkkelrolle for hele regionen – og verdensøkonomien.

– Databrikker er svært viktige produkter. Det virker som at folk først nylig har begynt å skjønne dette. Som en konsekvens er svært mange misunnelige på Taiwans databrikkeproduksjon, sa Chang på en pressekonferanse på mandag i Taipei.

I løpet av Apec-møtet hadde han blant annet et kort møte med Kinas president Xi Jinping. Kina ser på Taiwan som en utbryterprovins og det er frykt for at Kina vil bruke makt for å ta Taiwan og sikre seg kontroll over blant annet teknologiselskapene.

Forsyningsproblemene i verden vedvarer: – Kaos og usikkerhet har forstyrret hele systemet
Man trodde at flaskehalsene i de globale forsyningskjedene skulle være midlertidige, men økningen i deltavariantene av koronaviruset har stanset opp fabrikkproduksjonen i Asia, og forsyningsproblemene i hele verden vedvarer.
01:29
Publisert:

Chang hadde fått klarert med representanter for Taiwans president at han kunne møte Xi, hvis det oppsto en anledning. Taiwan deltar på toppmøter og andre typer arrangementer som «kinesisk Taipei».

– Det var en veldig hyggelig og høflig samtale på alle måter, sa Chang.

Chang møtte andre statsledere som ønsker tilgang på TSMCs teknologi og produksjonskapasitet. USAs visepresident Kamala Harris diskuterte databrikker og produksjon i USA med Chang i Bangkok.

– Svært viktig for USA

TSMC har frem til nå produsert de mest avanserte databrikkene ved store, effektive og moderne fabrikker på Taiwan. Det er i ferd med å endres. TSMC er i ferd med å ferdigstille en stor fabrikk med investeringer på 120 milliarder kroner i Arizona.

– Vi vurderer også produksjon andre steder, men det er for tidlig å si mer om dette nå, sa Chang.

TSMC har startet bygging av et moderne produksjonsanlegg i Japan og vurderer et tilsvarende i Tyskland for å betjene det europeiske markedet. Kina ønsker også selskapet velkommen, men USA har innført restriksjoner på eksport av avansert produksjonsteknologi.

– Produksjonskostnadene for databrikker i USA vil være minst 50 prosent høyere enn i Taiwan, men dette blir sett på som svært viktig for USA og veldig tiltrengt, sa Chang.

USAs handelsminister Gina Raimondo har bekreftet hun vil delta under «tool-in»- seremonien ved Arizona-fabrikken sammen med store kunder og samarbeidspartnere i begynnelsen av desember. President Joe Biden vil sannsynligvis også delta, ifølge taiwanske medier.

– Nesten i havn

Chang bekreftet for første gang at TSMC vil produsere de mest avanserte databrikkene med tre nanometerteknologi ved Arizona-fabrikken. Apple vil sannsynligvis benytte denne teknologien i enkelte Iphone-modeller fra 2023 med egenutviklede dataprosessorer produsert av TSMC.

– Vi er nesten i havn ved den samme fabrikken i Arizona. Fem nanometer er på plass, og tre nanometer kommer i fase to, sa Chang, som bygget opp hva som er blitt Asias mest verdifulle børsnoterte selskap.

Amerikanske konkurrenter, blant annet Intel, har sagt de skal være i stand til å levere mer avanserte produksjonsteknologi enn TSMC og Samsung i 2025. Selskapet er kraftig forsinket, ifølge The Register.

Det amerikanske investeringsselskapet Berkshire Hathaway, som ledes av milliardæren Warren Buffett, bekreftet nylig at det har kjøpt TSMC-aksjer for 4,1 milliarder dollar. Aksjekursen har steget med 25 prosent på en måned.

Elbilprodusenten Tesla skal ha bestemt seg for å velge TSMC til å produsere neste generasjon Full Self-Driving (FSD)-teknologi, ifølge Taiwan Economic Daily. Dette er en helt ny type prosessor som skal være tre ganger kraftigere enn dagens tredje generasjonssystem.

Tesla har benyttet Samsung som produksjonspartner med databrikker med 14 nanometerteknologi. Tesla vil benytte fem nanometerteknologi fra TSMC. Ifølge næringslivsavisen vil Tesla med dette bli en av TSMCs syv største enkeltkunder, hvor Apple står for en fjerdedel.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.