Republikaneren Cruz sier i en uttalelse at de to blant annet diskuterte våpenhandel og økonomi.

– Fortsettelsen av det økonomiske samarbeidet mellom våre to land må være en prioritet, sier Cruz.

Møtet i Houston i delstaten Texas ble gjennomført tross protester fra Beijing.

– Like før møtet mottok vi et merkelig brev fra det kinesiske konsulatet med forespørsel om at vi ikke møter president Tsai, og at vi opprettholder prinsippet om ett Kina, heter det fra Cruz.

Han sier videre at Kina må innse at USA selv bestemmer hvem de vil møte.

Kritikk

Den taiwanske presidenten mellomlandet i Houston på vei til Mellom-Amerika. Beijing hadde på forhånd bedt USA om å ikke la Tsai fly gjennom amerikansk luftrom.

Det skjedde ikke, men påtroppende president Donald Trump avslo å møte Tsai i denne omgang, og han uttalte at det var «litt upassende» før innsettelsen 20. januar.

Den påtroppende presidenten snakket etter valgseieren i november med Tsai, noe som førte til krass kritikk fra Beijing. Samtalen mellom Trump og Tsai var første gang på nesten 40 år at en amerikansk president eller påtroppende president har gjort det offentlig kjent at han har snakket med en taiwansk leder.

Advarer

Senest søndag advarte den kinesiske partiavisen Global Times mot en endring i USAs Kina-politikk.

– Beijing trenger ikke føle takknemlighet fordi Trump ikke møter Tsai, heter det i en lederartikkel.

– Trump skal fortsatt innsettes, og Beijing trenger ikke ofre bilaterale relasjoner grunnet Taiwan. Men skulle han rive i filler ett Kina-politikken når han innsettes, så er fastlandet fullt forberedt, heter det videre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Den ble kalt byen som aldri sover. Her er Aleppo i dag
Se de første bildene fra den sønderskutte byen.
04:05
Publisert: