Kina truer med å stanse samarbeidet med USA på flere områder hvis Donald Trump endrer USAs syn på forholdet mellom Kina og Taiwan.

En talsmann for Kinas regjering sier den er «alvorlig bekymret» etter et intervju Trump ga i helgen.

I intervjuet med TV-kanalen Fox News sa Trump at han ikke nødvendigvis ville være bundet av «ett Kina»-politikken. Politikken innebærer at det i prinsippet kun finnes ett Kina, som omfatter Taiwan, selv om Taiwan i praksis har fullt selvstyre.

– Jeg ønsker ikke å bli diktert av Kina, sa Trump.

Videreutviklingen av forholdet til USA vil bli stanset hvis USA går bort fra prinsippet om «ett Kina», advarer talsmannen Geng Shuang i utenriksdepartementet i Beijing. Tosidig samarbeid på viktige områder «vil være utelukket».

Handelsavtale

Bakgrunnen for at Trump åpner for å endre balansen i USAs forhold til Kina og Taiwan, ser ut til å være et ønske om å presse Kina i forhandlinger på andre politiske områder.

– Jeg vet ikke hvorfor vi må være bundet av “ett Kina»-politikken, med mindre vi gjør en avtale med Kina som har å gjøre med andre ting, inkludert handel, sa USAs neste president i intervjuet med Fox News.

I tillegg forsvarte han sin kontroversielle telefonsamtale med Taiwans president Tsai Ing-wen i begynnelsen av desember. Dette var første gang på nesten 40 år at en amerikansk president eller påtroppende president har gjort det offentlig kjent at han har snakket med en taiwansk leder.

Så langt har ikke regjeringen på Taiwan kommentert Trumps intervju med Fox News. Det tidligere taiwanske regjeringspartiet KMT oppfordrer til fred og stabilitet og en politikk som ikke er basert på overraskelser.

– Betydelig skade

– Trump har allerede rukket å gjøre betydelig skade på forholdet mellom USA og Kina, sier NUPI-forsker Marc Lanteigne til NTB.

Selv om Kina har hatt uenigheter og konflikter med amerikanske regjeringer tidligere, har forholdet vært preget av forutsigbarhet.

– Nå er mange ting kastet opp i lufta, sier Lanteigne.

Han betegner Trumps uttalelser til Fox News som «svært urovekkende». Forholdet mellom USA og Kina er en skjør konstruksjon som er bygget opp over en periode på over femti år. Å velte det over ende for å få et pressmiddel i forhandlinger er neppe god statsmannskunst, mener Lanteigne.

– Kan hjelpe USAs fiender

NUPI-forskeren understreker samtidig hvor avhengige USA og Kina er av hverandre økonomisk. Dette vil trolig få begge landene til å prøve å unngå handelskrig og andre dramatiske konsekvenser hvis forholdet mellom dem forverrer seg.

Avisen Global Times, som kontrolleres av Kinas kommunistparti, skriver på lederplass at «ett Kina»-politikken ikke er til salgs.

– En hard strid mot Trump er nødvendig for at han skal skjønne at Kina og andre stormakter ikke kan utnyttes, skriver avisen.

Hvis Trump oppgir prinsippet om «ett Kina», støtter taiwansk uavhengighet og selger våpen til Taiwan, advarer Global Times om at Kina kan svare med å gi militær støtte til USAs fiender. I tillegg kan Kina se det som mer aktuelt å bruke militærmakt for å ta tilbake kontrollen over Taiwan.

Avisen mener Trump er uerfaren og naiv, ikke en «geopolitisk galning». Lederskribenten mener Kinas ledelse bør forberede seg på en tur med berg-og-dal-bane sammen med Trump, mens mange andre rundt om i verden bør «feste setebeltene». 

Følg markedene med DN Investor

Hør podkast om Bensin, diesel, el-bil eller hybrid. Det har sjelden vært vanskeligere å kjøpe ny bil i Norge.

Stortinget har igjen endret bilavgiftene. DNs biljournalist Embret Sæter forteller deg hvilken bil du bør kjøpe i 2017 for å få mest kjøring for pengene.

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DVNtv:

 
Årets gasellevinner: - Ikke gjør som oss
Norsk Oppdrettsservice er årets nasjonale gasellevinner. Dette er deres tips til andre som vil lykkes som gründere.
00:41
Publisert: