– Det er en minikorreksjon som kommer etter et «melt-up»-rally med flere toppnoteringer på rad. Det er en del gevinstsikring. Vi ser at det er tek-aksjene, som har ledet an, som faller i dag. På S&P 500 så er vi satt tilbake til begynnelsen av august, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Asset Management.

På ukens første handelsdag på Wall Street ble det nok en dag med kraftig fall for de tre toneangivende indeksene. Spesielt er det tek-aksjer som Amazon, Facebook, Apple og Microsoft som dro med seg markedene ned.

  • Teknologitunge Nasdaq falt 4,11 prosent.
  • Industritunge Dow Jones falt 2,25 prosent.
  • Den brede S&P 500-indeksen falt 2,78 prosent.

Handelskrigen med Kina, de politiske angrepene på kinesiske teknologiselskaper som Huawei og Tik Tok, og president Donald Trumps siste trussel om å frakoble den amerikanske økonomien fra Kina sender nå skjelvinger gjennom markedene.

Nikola til værs

Fallet på Nasdaq startet alt forrige uke, og den dårlige stemningen fortsetter altså denne uken. På de siste tre handelsdagene har den teknologitunge indeksen falt ti prosent.

Apple falt 4,4 prosent, mens Microsoft og Amazon falt henholdsvis 5,4 prosent og 4,4 prosent. Facebook endte dagen ned fire prosent. Tesla falt 21 prosent, og endte til sluttkurs 330,21 dollar.

– Jeg ser ikke så mange andre forklaringer på fallet enn at man tar et pust i bakken. Det er ikke noe på makrosiden som driver dette, men mer en realitetssjekk, sier Chen.

Én aksje som derimot gikk mot strømmen tirsdag var Nikola, der det norske hydrogenselskapet Nel eier et betydelig antall aksjer. Aksjen steg rett over 40 prosent tirsdag.

Selskapet kunngjorde før børsåpning en avtale med General Motors (GM), noe som fjerner mye av usikkerheten som har heftet ved Nikola.

GM og Nikola inngår partnerskap og GM skal produsere en elektrisk pickup kalt Badger, en avtale som innebærer at GM får to millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på 11 prosent i Nikola.

Nikola Badger med over 900 hestekrefter fra litiumionbatterier er en åpenbar konkurrent til Teslas Cybertruck.

Ni toppnoteringer på ti dager

Nedgangen de siste dagene kommer etter at det amerikanske aksjemarkedet har vært på et enormt rally siden koronabunnen tidligere i år. I august noterte teknologiindeksen Nasdaq seg for en rekke toppnoteringer, godt hjulpet av ovennevnte tek-giganter, så vel som elbilprodusenten Tesla.

– Det gikk veldig fort opp med tek-aksjene, som igjen dro med seg resten av markedet opp. Vi trimmet vår overvekt, fordi vi synes det gikk litt vel fort, sier Chen, og legger til:

– Rett før nedgangen startet så var det ni toppnoteringer på ti dager. Det var en årsavkastning i aksjer på ti dager, og det synes vi gikk vel fort oppover. Derfor tror jeg det er naturlig med en pust i bakken og en bra realitetssjekk nå, sier han.

Nedgangen på Wall Street kommer etter at Oslo Børs endte dagen med en nedgang på rett under halvannen prosent. Samtidig har oljeprisen også falt til under 40 dollar fatet for første gang siden juni.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.