De endelige salgsstatistikkene for første halvår viser at mobiltelefonsalget stupte. I andre kvartal ble det solgt 294 millioner smarttelefoner, ifølge det anerkjente analyseselskapet Gartner. Dette er over 75 millioner færre enheter i samme kvartal i fjor.

I første halvår falt salget med 20 prosent.

Kjemper om tronen

Samsung og Huawei kniver om å ha solgt flest smarttelefoner. Gartner mener Samsung solgte noen hundre tusen flere enheter enn den kinesiske konkurrenten i siste kvartal. Andre analyseselskaper, blant annet Canalys, mener at Huawei så vidt gikk foran på salgsstatistikkene.

Avviket ligger på hva som faktisk ble solgt til sluttbrukere og hva som ligger på lager hos forhandlere og nettbutikker. Begge selskapene solgte like under 55 millioner enheter i siste kvartal. I Samsungs tilfelle er dette over 20 millioner færre enheter enn i fjor.

– Huaweis utvikling i Kina sørget for at de unngikk at det ble verre, sier senioranalytiker Anshul Gupta hos Gartner i en ny rapport.

Apple, som ikke oppgir detaljerte enhetssalg, solgte 38,3 millioner enheter i siste kvartal, ifølge Gartner. Det er tilsvarende som samme kvartal 2019. Dette gjorde at Apple økte markedsandelen fra 10,4 prosent til 13 prosent på 12 måneder.

– Forbedringen i kinesisk næringsliv hjalp Apple med å oppnå en vekst i Kina i kvartalet. Introduksjonen av Iphone SE-modellen gjorde at brukere av eldre Iphone-modeller oppgraderte, sier Gartner-direktør Annette Zimmermann i rapporten.

Fjoråret ble sett på som et venteår for smarttelefonprodusentene i forkant av utrullingen av 5G-mobilnettverk over hele verden i 2020. Utrullingen har startet i en rekke land og smarttelefonprodusentene har begynte å selge modeller med 5G-kapasitet.

– Det virker som at 5G er blitt irrelevant under koronapandemien. Næringslivet har andre ting å bekymre seg over, sier Zimmermann til Computer Weekly.

Teknologien kan redde liv, men Vesten krangler om hvilken standard man skal velge
Skal vestlige bilselskaper velge 5G eller WiFi som standard i kommende biler? Hvilken teknologi som velges kan være forskjell på liv eller død. Imens kan Kina allerede ha et stort forsprang.
04:00
Publisert:

Apple vil lansere Iphone-modeller med 5G i september. Produksjonen skal være forsinket med mellom fire og åtte uker på grunn av koronapandemien og forstyrrelser i forsyningskjeden, ifølge Nikkei Asian Review.

Oppsiktsvekkende av Apple

Andre analytikere mener at etterspørselen etter 5G-enheter vil ta seg opp raskt. Apple-kursen var på rekordhøye 514 dollar tidligere denne uken og børsverdien ligger på 2130 milliarder dollar.

– Det er oppsiktsvekkende at Apple har nådd en børsverdi på over 2000 milliarder dollar uten å selge en eneste 5G-telefon. I den grad 5G vil gi flere år med vekst for smarttelefonmarkedet vil Apple-aksjen fortsette med å gjøre det bra, sier senioranalytiker Tom Forte hos analyseselskapet D.A. Davidson til CNBCs «Squawk Box Asia».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.