Ant Financial ble skilt ut fra det kinesiske nettselskapet Alibaba i 2011. Selskapet håndterte opprinnelig betalinger på vegne av Alibaba, men er blitt en gigant på egne ben med over en halv milliard brukere.
Verdens største enhjørning
Så sent som i fjor ble Ant Financial verdsatt til mellom 40 og 60 milliarder dollar og ble dermed et av verdens mest verdifulle privateide selskaper. Andre selskaper i denne kategorien er transportselskapet Uber, utleiegiganten Airbnb og mobiltelefonprodusenten Xiaomi.
Den nye verdivurderingen gjør at Ant kjører forbi de andre «enhjørningene» – privateide selskaper som er verdt over én milliard dollar.
Den kinesiske entreprenøren Jack Ma, som grunnla Alibaba og har kontrollen med Ant Financial, mener selskapet er verdt nesten 150 milliarder dollar, skriver Bloomberg og Wall Street Journal onsdag. Til sammenligning har Goldman Sachs en børsverdi på 96 milliarder dollar.
– En del av denne verdiøkningen skyldes at investorer har fått nye fordeler. En annen årsak er at selskapet innfrir forventningene og er blitt en viktig aktør i det kinesiske betalingssystemet, sier professor Jay Ritter ved University of Florida til Reuters.
Betalingstjenesten Alipay gjør det mulig å betale med smarttelefon ved flere millioner utsalgssteder i Kina. Det ekspanderer raskt i Sørøst-Asia og andre deler av verden med samme betalingstjenestekonsept.
Statsselskap på eiersiden
Det statseide singaporske investeringsselskapet Temasek ønsker å lede en kapitalinnsprøyting i Ant Financial på nesten ti milliarder dollar (75 milliarder kroner) før børsnotering.
Temasek er ett av to statlige investeringsselskaper i Singapore. Selskapet investerer både i børsnoterte selskaper og oppstartsselskaper i Asia, og forvaltet 275 milliarder Singapore-dollar i 2017. Det tilsvarer 1300 milliarder kroner.
Selskapet investerte i kinesiske banker og forsikringsselskaper ved årtusenskiftet. 25 prosent av investeringene var i Kina i 2016.
Representanter for Ant Financial vil ikke kommentere oppslagene. Ledelsen i selskapet har tidligere bekreftet at det planlegges en børsnotering, men har ikke sagt når.
Ifølge Wall Street Journal kan Ant Financial velge å bli børsnotert i både Hong Kong og New York. Alibaba valgte børsnotering i USA i 2014, men har indikert at det også planlegger å bli børsnotert i Kina.
Stanset USA-oppkjøp
Telenor inngikk nylig et partnerskap med Ant Financial i Asia. Selskapet betaler 184,5 millioner dollar, vel 1,43 milliarder kroner, for en eierandel på 45 prosent i Telenor Microfinance Bank. Telenor-selskapet verdsettes til 410 millioner dollar, tilsvarende 3,2 milliarder kroner.
Ant Financial har også investert i den indiske betalingstjenesten Paytm og thailandske Ascend Money, som er en del av Thailands største konglomerat, CP Group.
Amerikanske myndigheter stanset i januar salget av pengeoverføringstjenesten Moneygram til Ant Financial. Det planlagte oppkjøpet hadde en pris på 1,2 milliarder dollar.
– De geopolitiske kårene er blitt betydelig endret etter at Moneygram og Ant Financial kunngjorde den foreslåtte avtalen i fjor, sa Moneygrams administrerende direktør, Alex Holmes.(Vilkår)