Red Hat ble etablert for 25 år siden med en forretningsidé som få trodde på. Selskapet skulle tjene penger på programvare som hvem som helst kunne benytte gratis.

IBM vil foreta et av de største oppkjøpene i teknologihistorien. Red Hat leverer nettskyløsninger til Amazon, Google, Microsoft og andre tilbydere.
IBM vil foreta et av de største oppkjøpene i teknologihistorien. Red Hat leverer nettskyløsninger til Amazon, Google, Microsoft og andre tilbydere. (Foto: Pau Barrena/AFP/NTB Scanpix)

Ideen ble ikke unnfanget i en garasje i Silicon Valley, men i et hobbyrom i Connecticut.

– Jeg ble entreprenør da ingen ville ansette meg. Jeg fikk trykt opp visittkort som sa «Bob Young, konsernsjef». Mamma ble stolt, sa grunnleggeren i et intervju med ZDNet.

– En game-changer

I helgen ble det inngått en avtale om å selge Red Hat Enterprises til IBM for 34 milliarder dollar (280 milliarder kronmer). IBM forsøker å konkurrere bedre med nettskytjenestene til Amazon, Microsoft og Google.

Dette er et svært lukrativt marked. IBM mener at dette vil være verdt 1000 milliarder dollar (8300 milliarder kroner) i året.

– Oppkjøpet av Red Hat er en game-changer. Det endrer alt i nettskymarkedet, sier IBMs konsernsjef Ginni Rometty i en uttalelse.

Dette er det største oppkjøpet i historien for IBM og det tredje største oppkjøpet i historien for teknologiindustrien.

2016-fusjonen mellom Dell og EMC på 67 milliarder dollar er den største og JDS Uniphases 40 milliarder dollar oppkjøp av SDL under dot-com-boblen ved årtusenskiftet er de største.

«Et fantastisk grep fra IBM. Endringer krever å ta store sjanser. Dette er en god en», sier konsernsjef Aaron Levie hos it-selskapet Box.com i en kommentar på Twitter.

– En fantastisk jobb

Red Hat leverer nettskyløsninger til Amazon, Google, Microsoft og andre tilbydere. Dette skal de fortsette med, selv om IBM blir eier av selskapet og vil drifte egne løsninger basert på Red Hat.

Red Hat har levert solide resultater gjennom mange år, men konkurransen har økt. Omsetningen økte med 21 prosent fra 2017 til 2018 ( avvikende regnskapsår) til 2,92 milliarder dollar. Aksjekursen har falt med 34 prosent siden juni.

– Jeg mener dette er et godt strategisk trekk for IBM. Red Hat har gjort en fantastisk jobb de siste årene med å bli relevant for utviklere, sier direktør Crawford Del Prete hos analyseselskapet IDC til Wall Street Journal.

Også IBM har hatt problemer med å tilpasse seg en ny virkelighet. Selskapet kvittet seg med pc-virksomheten for over 10 år siden da de solgte denne til kinesiske Lenovo. Omsetningen har falt med nesten en fjerdedel siden Ginni Rometty ble satt inn som konsernsjef i 2012.

– Vi venter at investorer vil være skeptiske til avtalen, gitt at IBM tidligere har sagt at de er godt underveis med overgangen til nettskytjenester, sier analytiker Jim Suva hos Citigroup til Bloomberg.

IBMs børsverdi har falt med 35 prosent på fem år.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette spillet har hatt enorm vekst det siste halvåret med 95 millioner nye brukere
Fortnite kan likevel ikke måle seg med en syv år gammel gigant.
00:49
Publisert: