Tirsdag ble det inngått 24 avtaler med kong Harald som vitne i forbindelse med kongeparets statsbesøk i Kina. Kongsberg Digital og teknologigiganten Alibaba inngikk en avtale om å utforske mulighetene for digitalisering av energisektoren i Kina.

Ekornes, Norsk Elbilforening og Film in Norway skrev under på avtaler med kinesiske partnere. Hainan Airlines bekreftet at det fra neste år åpner en direkte flyrute mellom Beijing og Oslo tre ganger i uken.

Et race mot en avtale

Den kinesiske middelklassen er i endring. Den er mer kravstor og er kritisk til kvaliteten på lokalprodusert mat. Flere skandaler har avdekket melkeerstatning som var tilsatt livsfarlige industrikjemikalier og kjøtt som ikke egner seg til menneskeføde. Det åpner muligheter.

Fredrikstad-selskapet Prediktor Instruments har utviklet et overvåkningssystem for næringsmiddelsektoren. Ved å sende lys inn i melkeprodukter er det mulig å måle blant annet fettinnhold og proteiner. Tine og Nestlé har deltatt i pilotprosjekter.

Prediktor skal onsdag undertegne en avtale med investeringsselskapet Yield Capital, som har investeringsarmen til Kinas mest innflytelsesrike universitet, Tsinghua, på eiersiden. Yield Capital kjøper 16,7 prosent av aksjene i selskapet i en rettet emisjon.

– Vi er blant de første til å levere kontinuerlig måling under produksjonsprosessen, sier direktør Mari-Ann Akerjord hos Prediktor.

Hun deltar sammen med styreformann Espen Krogh i den rekordstore norske næringslivsdelegasjonen som er i Kina.

– Det har vært et skikkelig race de siste dagene, med advokater som har løpt for å få dette på plass, sier styreformann Espen Krogh.

Innflytelsesrik minoritetseier

Partene er blitt enige om ikke å kommentere hvor stort beløp Yield Capital går inn med, utover at emisjonen er et «millionbeløp».

– Hva ønsker dere å oppnå med å få Yield Capital inn på eiersiden?

– Vi vil få fart på utviklingen og få markedstilgang, sier Akerjord.

Krogh understreker at selskapet og universitet har et svært godt utbygd nettverk i Kina, og at dette har vært viktig.

– Vi gjør dette for å eskalere og få vekst. Vi vil etablere produksjon i blant annet Kina. Det er fordelaktig å ha en eier som dette, da Tsinghua har et enormt godt nettverk i kinesisk industri, sier han.

Teknologi-clustere

Handelshøyskolen BI har tilrettelagt for kontakten mellom Tsinghua og det norske selskapet.

– BI har gjort at Yield Capital har fått en trygghet i investeringen. De har bidratt til god kommunikasjon og forståelse. Det har vært en lang prosess, innrømmer Krogh.

BI har over 20 års erfaring i Kina og har etablert tette bånd til det kinesiske eliteuniversitet i Beijing siden forholdet mellom Norge og Kina ble normalisert i 2017.

– BI og Tsinghua bygger bro mellom teknologi, kompetent kapital, talenter og kunnskapsklynger. Samarbeidet vil fremme læring mellom teknologi-clustere i Norge og Kina, sier Per Ingvar Olsen, professor ved institutt for strategi og entreprenørskap ved Handelshøyskolen BI og en av drivkreftene bak BIs program i Beijing.

Beijing er verdens nest største teknologinav. Zhongguancun konkurrerer om å være Kinas Silicon Valley – mot Shenzhen i Sør-Kina og et par andre teknologiklynger i andre regioner i Kina.

På midten av 1980-tallet ble blant annet teknologiselskapene Lenovo og Founder Group klekket ut fra universiteter og forskningsinstitusjoner. Lenovo er verdens tredje største pc-produsent.

Innovasjonseksperiment

Det pågår et skifte i den kinesiske økonomien – 40 år etter at Kina åpnet grensene til omverdenen og starter markedseksperimenter i grenseområdet til Hongkong i den sørlige delen av landet.

Enkelte mener det er historiens største innovasjonseksperiment. For å lykkes med å bli mindre avhengig av store offentlige investeringer og eksportsektoren må produktiviteten øke. Det skal skje gjennom teknologi og innovasjon.

– Kina må lenger opp i verdikjeden – økonomien må ha et større avtrykk av industriell høyteknologi. For å nå dette målet har myndighetene henvendt seg til universitetene. Universitetene i Kina har fått en nøkkelrolle i å forske frem høyteknologiske løsninger, men også i å kommersialisere teknologien gjennom å bygge opp økosystemer for innovasjon. Kinas fremste universitet, spesielt innen ingeniørfag, er Tsinghua University, sier Olsen, som deltar under statsbesøket.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her er Huawei Mate Pro
00:00
Publisert: