Tidligere denne uken undertegnet USAs president Joe Biden en avtale som vil gi store subsidier til amerikanske og internasjonale databrikkeselskaper som bygger avanserte fabrikker i USA. CHIPS and Science Act er verdt 280 milliarder dollar.

– Nå er tiden her for å bygge. USA leverer på løftet. Ærlig talt tror jeg at om 50, 75 eller 100 år fra nå vil folk se tilbake på denne uken, og de vil se at vi foretok hva som var nødvendig, sa Biden under en seremoni i Det hvite hus.

– Et vannskille

USA og Kina ønsker å utvikle og produsere avanserte databrikker i egne land. Amerikanske selskaper er fortsatt verdensledende i å utvikle avanserte prosessorer og komponenter til alt fra smarttelefoner og datamaskiner til biler og jagerfly, men produksjonen skjer i Asia.

– Denne loven er et vannskille i USAs økonomiske politikk. Det føles som det er begynnelsen av en ny æra med offentlig støtte for å styrke konkurranseevnen til industrien. Dette skjer av hensyn til næringslivet, nasjonal sikkerhet, folkehelsen og miljøet. Det vil bli sett på som mer nødvendig og mer normalt enn tidligere, sier Scott Kennedy, som er ekspert på amerikansk-kinesisk konkurranse ved Center for Strategic and International Studies til Washington Post.

Professor Dani Rodrik ved Harvard University karakteriserer også loven som historisk viktig. Det er det største amerikanske industriinitiativet på over 50 år.

– Den er et tegn på at vi har forflyttet oss langt vekk fra markedsfundamentalisme. Det viser også at det nå er topartistøtte til industripolitikk, sier Rodrik til avisen.

Teknologiselskapet Micron har bekreftet denne uken de planlegger å investere for 40 milliarder dollar i USA gjennom dette programmet. Også Intel, sørkoreanske Samsung og taiwanske TSMC vurderer tilsvarende investeringer i USA.

Fremtidens vinnere

Japan, Sør-Korea, Taiwan og Kina har lenge subsidiert databrikkeprodusentene med billig kapital, men også energi, vann og tilgang på tomteområder og tilrettelegging av viktig infrastruktur.

Kina har som uttalt mål å utvikle avanserte databrikker alene. Det er blitt pøst billig kapital og offentlige subsidier inn i databrikkeindustrien i nesten ti år.

– Det er en økende forståelse av at disse teknologiene vil avgjøre hvem som blir vinnere i fremtidens globale økonomier, sier Kina-forsker Kenton Ribaut ved Atlantic Council's Digital Forensic Research Lab til CNN.

Hun sier det er lettere sagt enn gjort å bli selvforsynt på grunn av all teknologien og den spesialiserte kompetansen som er involvert. Kinesiske SMIC ligger minst fire år bak taiwanske TSMC i utvikling og produksjon av avanserte prosessorer.

Korrupsjonsskandale

Kina har siden 2014 latt det offentlige fondet China Integrated Circuit Industry Investment Fund, også kalt «det store fondet», gi penger til databrikkeselskaper. Så langt er det delt ut over 300 milliarder kroner og flere hundre nye milliarder skal deles ut.

Toppsjefen Ding Wenwu er arrestert, mistenkt for «alvorlige forbrytelser» og en rekke andre tidligere og nåværende ledere er anholdt eller under etterforskning.

– Dette er den minst overraskende korrupsjonsetterforskningen jeg har hørt om på en stund. Det skyldes ikke at jeg personlig vet at Ding Wenhu er korrupt, men når det er så store summer som flyter rundt ville jeg ha blitt mer overrasket hvis det ikke var en større korrupsjonsskandale, sier forsker Matt Sheehan ved tenketanken Carnegie Endowment for International Peace til MIT Technology Review.

Næringslivsavisen Nikkei Asia skriver at opprullingen av korrupsjonsskandalen er politisk motivert.

«De har igangsatt en rekke etterforskninger mot nøkkelpersoner i teknologisektoren. Dette skjer i oppløpet til kommunistpartikongressen. Tidspunktet tyder på at ledelsen er frustrert over at Kinas halvlederindustri ikke vokser så raskt som ventet», skriver den japanske avisen.

Da den kinesiske industristrategien ble lansert i 2015 var målet at 70 prosent av det kinesiske behovet for databrikker skulle utvikles og produseres lokalt.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.