Samsung og kinesiske konkurrenter har knivet om å være først til markedet med brettbare smarttelefoner – en form for mellomting mellom en smarttelefon og nettbrett. Begge selskapene lanserte modeller i vinter til over 20.000 kroner. Samsung har stanset produksjonen.

Ødelagte testmodeller

Samsung planla å starte salg av Galaxy Fold-modellene i nøkkelmarkeder på denne uken. Det ble sendt ut testmodeller til journalister og analytikere før påske. Planen var at produkttestene skulle publiseres før salget ble åpnet den 26. april.

Modellene ble pakket ut av erfarne testere, men allerede da de forsøkte å fjerne et plastbelegg på skjermen startet problemene. Det viste seg at det ikke var for beskyttelse, men en viktig komponent i designet av den brettbare skjermen.

Det fortsatte for mange med bulker under selve bretten i skjermen, striper på skjermen og i enkelte tilfeller helt ødelagte skjermer. Samsung har erstattet de ødelagte modellene, men inntil mandag var planen å starte salget denne uken.

Nå er det utsatt på ubestemt tid.

«Vi vil gjennomføre tiltak for å styrke skjermen. Vi vil også bedre forklare hvordan brukerne skal bruke skjermbeskyttelsen. Vi vil komme med en ny lanseringsdato i løpet av de neste ukene», skriver Samsung i en pressemelding.

Kunder som har forhåndsbestilt modellen har fått epost om at de vil få tilsendt modellen om to uker.

Blåveis for Samsung

Det er ikke første gang Samsung har problemer med nye modeller. I 2016 begynte Galaxy Note 7-modeller å brenne. Det tok lang tid før Samsung innså alvoret og stanset salget. Dette kom etter at flyselskaper hadde innført forbud mot å ta med seg modellene om bord.

– De gode nyhetene her er at det ikke er en sikkerhetsrisiko forbundet med dette. Det er fortsatt som en blåveis for selskapet, sier analytiker Patrick Moorhead, til Washington Post.

Apple hadde også problemer med skjermen på en Iphone-modell i 2017. Dette skyldtes produksjonsproblemer og ikke design. Konkurransen om å lansere nye typer smarttelefoner er hard. Huawei og Xiaomi er blant selskapene som kommer med brettbare smarttelefoner.

– Forsinkelser skjer, men dette er av en annen kategori da dette var en så viktig lansering. Samsung har en mulighet til å ta markedsandeler fra Apple. De kan ikke snuble nå, sier direktør Daniel Ives hos meglerhuset Wedbush Securities til Wall Street Journal.

Keiserens nye klær

Ifølge analyseselskapet Gartner ventes det å bli solgt 30 millioner brettbare smarttelefoner innen 2023 og utgjøre fem prosent av salget av av flaggskipsmodeller.

– Vi regner med at brukerne vil bruke an brettbar modell på samme måten som de bruker en vanlig smarttelefon; ta den opp flere hundre ganger om dagen. Avhengig av bruk vil den lett få ødeleggelser. De neste fem årene blir dette et nisjeprodukt, sa analysesjef Roberta Cozza hos Gartner i en analyse i midten av april.

Eksperter mener at kampen om å være først ute med brettbare smarttelefoner kan ha ført til at testingen av Fold-modellen ikke har vært bra nok.

– Denne typen problemer oppstår når selskaper presser ingeniører til å gjøre mer enn hva som er mulig. Du får en «keiserens nye klær»-situasjon; folk er redde for å fortelle det som det er, sier industridesigner Fred Bould til Washington Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.