Torsdag leverte Xiaomi søknaden om å bli opptatt for handel ved Hong Kong-børsen. Det kinesiske selskapet er blitt verdens fjerde største smarttelefonprodusent og har mer enn fordoblet markedsandelen det siste året. Selskapet ekspanderer raskt til resten av verden.
56 milliarder i underskudd
Grunnlegger Lei Jun var allerede milliardær da han etablerte Xiaomi i 2010. Han fikk med seg investorer og brukte erfaringen fra tidligere teknologisatsinger til oppstarten. Til tross for dette fikk selskapet vekstproblemer i 2015 og måtte endre strategien.
«Det har aldri vært et annet smarttelefonselskap som har kommet tilbake etter et fall i salget», skriver han i søknaden til Hong Kong-børsen.
Hong Kong-børsen har foretatt endringer i regelverket, som gjør at det skal bli enklere for kinesiske oppstartsselskaper å bli børsnotert i Hong Kong. Internettselskapet Alibaba ble børsnotert i New York i 2014 og hentet inn over 25 milliarder dollar i verdens største emisjon.
For første gang har Xiaomi lagt frem finansiell informasjon. Omsetningen økte med nesten 70 prosent i fjor til 114,6 milliarder yuan (145 milliarder kroner). Driftsresultatet ble mer enn tredoblet til 12,1 milliarder yuan.
Selskapet fikk et underskudd i fjor på 43,9 milliarder yuan (56 milliarder kroner). Dette skyldtes regnskapstekniske justeringer ved utstedelse av preferanseaksjer til eksisterende aksjonærer.
I motsetning til mange konkurrenter lover Xiaomis grunnlegger å ikke jakte på høye marginer.
«Vi lover at marginene på maskinvareproduktene våre aldri vil overstige fem prosent», skriver Lei.
Apples Iphone-modeller har bruttomarginer på nesten 40 prosent. Samsung ligger på rundt 18 prosent.
«Et paradigmeskifte»
Lei vil fortsatt beholde kontrollen over selskapet ved at det blir utstedt en egen aksjeklasse – tilsvarende hva Facebook gjorde før børsnoteringen ved å la grunnlegger Mark Zuckerberg kunne overstyre styre og aksjonærer.
«Vi bygger et åpent, globalt økosystem og ikke en innesperret hage. Jeg er overbevist om at vi kan skape et paradigmeskifte for effektivitet i næringslivet. Vi vil bruke teknologi til å forbedre livet til mange», skriver Lei i et åpent brev.
Xiaomi planlegger å hente inn rundt 10 milliarder dollar (80 milliarder kroner) i emisjonen. 90 prosent av beløpet vil gå til å utvikle det digitale økosystemet, kunstig intelligens og global ekspansjon. Resten går inn som arbeidskapital.
Xiaomi vil bli verdsatt til rundt 100 milliarder dollar (800 milliarder kroner) ved børsnoteringen. Ifølge kinesiske medier kontrollerer Lei nesten 75 prosent. Hvis dette stemmer, blir han Asias rikeste.
Mettet hjemmemarked
Da Xiaomi lanserte de første smarttelefonene med operativsystemet Android for syv år siden, tilbød de kinesiske konkurrentene billigtelefoner. Xiaomi satset på topptelefoner med de raskeste prosessorene og store skjermer – alt til en pris som var betydelig lavere enn flaggskipene fra Apple og Samsung.
Xiaomi har fått en stor tilhengerskare i Kina, og senere i India – hvor de på kort tid er blitt markedsleder.
– Xiaomi hadde en vekst på 125 prosent i siste kvartal og gikk forbi de viktigste konkurrentene. Xiaomi vokser som en ukontrollert brann i hele Asia, og da spesielt i India, sier direktør Linda Sui hos Strategy Analytics i en kommentar.
Utfordringen er å fortsette veksten og forsvare verdien på selskapet. På hjemmemarkedet falt salget av smarttelefoner i første kvartal, men Xiaomi tok markedsandeler.
Verdens største smarttelefonprodusenter er Samsung, Apple, Huawei og Xiaomi med en samlet markedsandel på 54,7 prosent i første kvartal.
– Det kinesiske markedet begynner å bli mettet. Det tvinger smarttelefonaktørene til å investere og ekspandere utenfor hjemmemarkeder. Denne innsatsen har gitt resultater, noe en kan se i Midtøsten, Europa og resten av Asia, ifølge analytiker Shobhit Srivastava hos Counterpoint Research.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.