Softbanks grunnlegger Masayoshi Son har siden midten av 1990-tallet vært en av verdens mest innflytelsesrike investorer i teknologiselskaper. Softbank investerte i Yahoo i internetts barndom. Da dotcom-boblen brast ved årtusenskiftet, falt formuen, fra eierposten i Softbank, med 70 milliarder dollar.

Han satset 20 millioner dollar på ideen til den kinesiske entreprenøren Jack Ma. Softbank-investeringen i Alibaba har gått inn i historiebøkene som en av de mest lukrative med en profitt på over 150 milliarder dollar.

Masayoshi Son leder fortsatt Softbank, tar alle beslutninger og er største aksjonær.

– Pengestrømmen er enorm

Da koronapandemien rammet i vinter, var Softbank i ferd med å slikke sårene etter store investeringer i delingsøkonomien i flere år. Softbank hadde stått bak en konsolidering i transportselskaper og investerte 7,6 milliarder dollar i Uber før børsnoteringen i 2018.

Eiendomsselskapet Wework skulle børsnoteres i fjor høst med en antatt verdi på nesten 100 milliarder dollar. En rekke avsløringer førte til at børsnoteringen ble kansellert, og verdien på Wework stupte til noen få milliarder dollar.

Softbank-kursen stupte til 2610 yen i mars. I august hadde kursen steget til over 7000 yen – en ny rekord. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen steg fra en bunn på 6860 i mars til en toppnotering på over 12.000 i forrige uke – før en korreksjon startet på torsdag.

Ifølge Financial Times har Softbank spilt en viktig rolle i å ha drevet teknologiaksjene høyere de siste månedene. Softbank kjøpe store aksjeposter i Amazon.com, Microsoft, Netflix og Tesla i vår.

– Dette er noen av de største handlene jeg har sett i de 20 årene jeg har drevet med dette. Pengestrømmen er enorm, sier en amerikansk hedgefondssjef til næringslivsavisen.

Softbank er eksponert for minst 50 milliarder dollar i såkalte call-opsjoner, ifølge Wall Street Journal. Disse gir eieren en rett, men ikke plikt, til å kjøpe aksjer til en gitt pris til et avtalt tidspunkt.

– Hvalen er fortsatt sulten

Ryktene har gjennom sommeren gått om at det har vært en «hval», en investor med enorme finansielle muskler, som har stått bak den kraftige kursoppgangen i teknologisektoren. I løpet av august steg Tesla-kursen med over 70 prosent. Apple steg med over 20 prosent.

Ansatte hos Softbank er også nervøse da det er enorme beløp som er satt inn. Softbank har en urealisert gevinst på minst fire milliarder dollar.

– Dette kan fortsette videre. Hvalen er fortsatt sulten, sier en kilde som kjenner til Softbanks transaksjoner til Financial Times.

Fem fakta du bør kunne om Japans avtroppende statsminister Shinzo Abe
Etter en periode med rykter om helsetilstanden, er det slått fast at Japans statsminister Shinzo Abe går av.
00:33
Publisert:

Softbank er også sulten på mer tradisjonelle investeringer i teknologiselskaper. Ifølge Japan Times er selskapet interessert i Tiktoks indiske virksomhet. Eierselskapet Bytedance, hvor Softbank også er aksjonær, er under press fra USA om å selge deler av virksomheten.

Softbanks aksjekurs har falt med 6,6 prosent ved Tokyo-børsen på mandag. Selskapet har en børsverdi på 12.370 milliarder yen (1040 milliarder kroner).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.