– Masayoshi Son er det nærmeste vi kommer teknologisektorens svar på Warren Buffett, sier investeringsdirektør Glen Kacher i hedgefondet Light Street Capital til CNBC.

Den legendariske amerikanske investoren Warren Buffett har en formue på nesten 90 milliarder dollar – takket være investeringer i den tradisjonelle delen av amerikansk økonomi.

Masayoshi Son er god for rundt 25 milliarder dollar og er Japans rikeste. Formuen har kommet fra risikofylte investeringer i teknologisektoren, og han forvalter investeringer på rundt 190 milliarder dollar i Softbank.

Selskapet er største eier i noen av verdens største vekstselskaper – ofte «enhjørninger», det vil si private oppstartsselskaper verd over en milliard dollar.

– Dette er en fyr som veddet på Bill Gates tidlig i karrieren. Han satset på Jerry Yang og hjalp til å bygge Yahoo. Han støttet Steve Jobs før Iphone eksisterte og doblet formuen på nytt. Han tredoblet den med Jack Ma og Alibaba. Dette er en fyr du kan investere med, sier Kacher til næringslivskanalen.

Han støttet Steve Jobs før Iphone eksisterte og doblet formuen på nytt. Han tredoblet den med Jack Ma og Alibaba. Dette er en fyr du kan investere med
Investeringsdirektør Glen Kacher til CNBC

Japansk børsvinner

Softbank har vært tidlig ute med å investere i transportdelingsselskaper i USA, Sørøst-Asia, Kina og Sør-Amerika. I fjor tilførte Softbank Uber frisk kapital samtidig som tidlige investorer kunne selge aksjer.

– Frem til nå er Softbank blitt sett på som en selskapsgruppe med mye gjeld og som foretar seg farlige ting. Etter hvert vil all støyen forsvinne, sa Son under kapitalmarkedsdagen i februar.

Softbank forvalter nesten 90 milliarder dollar på vegne av Saudi-Arabia i investeringsfondet Vision Fund. Aksjekursen stupte i fjor høst etter at journalisten Jamal Khashoggi ble drept på et saudiarabisk konsulat i Tyrkia.

Siden nyttår har aksjekursen steget med 65 prosent. Den har ikke vært høyere siden dotcomboblen kollapset ved årtusenskiftet.

– For investorer kan dette bli begynnelsen på en lang revurdering av Softbanks potensial, sier porteføljeforvalter Richard Kaye hos Comgest til Financial Times.

Den største utfordringen

I disse dager gjennomfører Uber-ledelsen en presentasjon overfor potensielle investorer før en emisjon og børsnotering i mai. Ifølge Wall Street Journal håper Uber å børsnoteres med en verdi på 91,5 milliarder dollar.

Softbank eier 16,3 prosent av aksjene gjennom Vision Fund fra en samlet investering på vel syv milliarder dollar. De kan selge aksjer for 272 millioner dollar, men har forpliktet seg til å sitte på resten av aksjene i minimum 180 dager etter børsnoteringen.

– Den største utfordringen for Softbank er hvordan de kan sikre seg en stabil kontantstrøm da investeringene øker og øker, sier analytiker Satoru Kikuchi hos SMBC Nikko Securities til Financial Times.

Uber-konkurrenten Lyft ble børsnotert i slutten av mars. Aksjekursen har falt fra en topp på 88 dollar til 60 dollar på tirsdag. Uber-ledelsen har forsøkt å berolige potensielle investorer de siste dagene, blant annet i London på mandag.

Uber forsøker å vise at den digitale plattformen er mer enn en piratdrosjetjeneste, men en teknologi som kan revolusjonere logistikk – fra frakt til levering av mat på døren.

– Det kommer til å bli langt vanskeligere å hente ut lønnsomhet, sier en potensiell investor til Reuters.

Enhjørninger på børs

Son har alltid vært villig til å ta en høy risiko og er blitt karakterisert som finansverdenenes «teknologikeiser». En investering på 20 millioner dollar i Alibaba var verdt 132 milliarder dollar i 2018 – etter at aksjeposten var redusert noe.

Foruten Uber skal enhjørningene Slack og eiendomsselskapet WeWork, hvor Softbank er storinvestor, børsnoteres. WeWork ble verdsatt til 47 milliarder dollar under den siste kapitalinnsprøytingen i januar.

Slack, WeWork og Uber har det til felles at de har høy vekst, men går med milliardunderskudd. Det bekymrer ikke Son eller Softbank-ledelsen.

– Vi bryr oss ikke så mye om når et selskap blir profitabelt. Vi ser etter selskaper som løser forretningsområder hvor det er betydelig smerte, det er store markeder og med et produkt som åpenbart løser problemer, sa Softbank-direktør Munish Varma under en presentasjon på mandag, ifølge CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.