Det er åtte år siden Telenor fikk innpass i India ved å kjøpe seg inn i et selskap som nettopp hadde fått tildelt mobillisenser. Lisensene ble senere erklært ugyldige på grunn av korrupsjonsmistanke og Telenor måtte starte på nytt. Telenor har tapt over 20 milliarder kroner.

Konkurrent kan overta

India er et av seks markeder i Asia hvor Telenor har mobilaktiviteter. Det er også det markedet hvor de sliter mest. Det er over 10 mobiloperatører i India og en intens konkurranse på pris. Telenor har ikke full dekning i landet og tilbyr ikke avanserte datatjenester.

Storavisene The Times of India og Economic Times skriver på fredag at det har vært forhandlinger mellom Telenor og en konkurrent i høst.

Idea Cellular, som er Indias tredje største mobiloperatør, er aktuell til å overta Telenors lokale aktiviteter i India.

–De to selskapene har holdt samtaler med tanke på å overføre alle forpliktelser og eiendeler uten en faktisk utbetaling, sier en person som er kjent med utviklingen i saken til avisene.

Telenor skylder den indiske staten 2,5 milliarder kroner i lisensavgifter og har forpliktelser på rundt 2,2 milliarder kroner til finansinstitusjoner, ifølge avisen.

Telenor skal tidligere ha holdt forhandlinger med den britiske mobiltelefonoperatøren Vodafone, men disse skal ha strandet på grunn av pris.

Avisen skriver at det ikke foreligger en avtale og at samtalene kan strande.

Dumper ringeprisene

Det har vært nye spektrumauksjoner i India i høst og de største mobiloperatørene har påtatt seg ny gjeld for å finansiere ekspansjon. Telenor har ikke deltatt i disse auksjonene og blir sett på som en tydelig signal om at de ønsker å komme seg ut av India snarest.

Auksjonene og tildelingen av nye spektrum har gjort det vanskelig for Telenor å trekke seg ut av India uten å ta nye, større tap.

–Som et resultat av dette ønsker ingen av de større mobiloperatørene å kjøpe nye mobilspektrum for tiden, sier en kilde til Economic Times.

Telenor India lanserte nylig nye kampanjer for å lokke til seg kunder i blant annet i delstaten Gujarat. Telenor-kunder kan ringe til andre Telenor-kunder for kun 0,1 indiske rupi i minuttet – tilsvarende 1,3 øre –og til konkurrerende nettverk for det dobbelte.

Dette er de laveste prisene i India.

Nykommeren Reliance Jio har fått 52 millioner nye 4G-brukere i India siden lanseringen for tre måneder. Telenor India hadde 53 millioner aktive brukere ved utgangen av september måned. Telenor hadde kun 60000 4G-abonnenter, ifølge GSMA Intelligence.

Jobbes på høygir

Telenors konsernsjef Sigve Brekke sa under resultatfremleggelsen for tredje kvartal i slutten av oktober at han ikke har bestemt seg for hva han vil gjøre med India-satsingen, som han sto bak da han ble sjef for Telenor Asia i 2008.

–Vår spektrumsituasjon er ikke langsiktig, sa han i slutten av oktober.

Han bekreftet overfor DN at det jobbes på høygir internt for å finne en løsning i India og håper å få på plass en løsning i 2017.

–Det er heller ikke bare skrivebordsløsninger her i Norge vi jobber med, vi har også folk i India som snakker med folk der. Og vi får også hjelp og tips av investeringsbanker til hvordan mulige løsninger kan se ut, sa Brekke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Brekke og Wærsted: - Ikke vært noen personkonflikt
Både konsernsjef Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted avviser at det har vært noen personkonflikt mellom dem. Ulikt syn på enkeltsaker skal være årsaken til uroen i toppledelsen i Telenor.
01:45
Publisert: