Utleveringen av personopplysninger har foregått siden 2018 og fortsetter ennå, ifølge avisen.

Uten å ha innhentet de nødvendige rettskjennelser har dermed teleselskapet krenket sine kunders og andre borgeres rettigheter.

Dette framgår av svaret som Telenor selv har gitt til Politiken, og av innsyn i selskapets kommunikasjon med dansk politi.

Sensitiv informasjon

Av opplysningene framgår det at Telenor konsekvent har misforstått rettskjennelser om utlevering av såkalte signaleringsdata til politiet.

Signaleringsdata er opplysninger fra telemaster om hvor en telefon har vært geografisk. Likevel har Telenor også oversendt opplysninger om hvem den aktuelle personen har vært i kontakt med.

Utlevering av slike opplysninger kan kun tillates av retten i saker der politiet har mistanke om en forbrytelse som kan gi minst seks års fengsel.

SMS-innhold og numre

Det er tidligere kommet fram at politiet i løpet av 2019 mottok både SMS-innhold og numrene til motparter fra Telenor når signaleringsdata ble innhentet i forbindelse med straffesaker.

I sitt svar til Politiken innrømmer Telenor at de konsekvent har overdratt mottakernummer til politiet. De sier dette er en integrert del av signaleringsdataene, og at politiet er kjent med det.

Utelukker ikke norsk tilfelle

Telenor Norge kan ikke avkrefte at det samme har skjedd også her til lands, skriver E24.

– Dersom vi blir pålagt å overlevere signaleringsdata, får politiet tilgang til informasjon om hvilke telefonnumre en bestemt telefon har kontaktet. Politiet får ikke utlevert ytterligere opplysninger om en eventuell tredjepart, skriver kommunikasjonssjef David Fidjeland i Telenor Norge i en epost til E24.

Fidjeland sier at Telenor Norge nå skal gå grundig gjennom sine rutiner for å sikre at alt er i henhold til kravene de er pålagt fra politimyndighetene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.