Den norske telekomgiganten Telenor befinner seg i en svært vanskelig og uavklart situasjon i Myanmar. Etter å ha drevet en lønnsom operasjon i Myanmar i mange år, kom det et militærkupp som snudde alt på hodet, og selskapet bestemte seg for å selge seg ut.
Det ble i fjor klart at Telenor hadde funnet en kjøper i libanesiske M1 Group, men avtalen har ført til stor misnøye blant aktivister og menneskerettseksperter. De frykter at M1 Group vil utgi sensitiv persondata til juntaen, samt begynne å samarbeide med en regimevennlig partner, myanmarske Shwe Byain Phyu Group (SBP).
Nå krever flere forvaltere på Telenors aksjonærliste svar.
– Vi har planer om diskusjoner med Telenor om hvordan selskapet skal håndtere beskyttelsen av persondata, både før og etter et eventuelt salg, sier Janicke Scheele i DNB Asset Management i en kommentar til Reuters.
Ifølge nyhetsbyrået har forvalteren bedt om et møte med Telenor for å diskutere salget, og har omtalt situasjonen som en «skikkelig knipe».
Vil ha svar
DNB Asset Management er ikke den eneste av Telenors aksjonærer som krever svar.
Både Storebrand Asset Management, som er åttende største eier, og KLP, som er tiende største eier, sier til Reuters at de vil ha forsikringer fra Telenor.
– Selskapet må vurdere om persondata som eventuelt blir delt kan bli misbrukt av juntaen og ta tilstrekkelige grep for å unngå eller bøte på risikoen, sier Kamil Zabielski i Storebrand.
Også KLP har bedt om samtaler med Telenor for å «få et fullt innblikk i omstendighetene», skriver Reuters.
Til nyhetsbyrået sier en kontaktperson i Telenor at selskapet må forholde seg til lokal lovgivning.
– Både hvis det blir et salg eller hvis Telenor Myanmar returnerer sin lisens vil data måtte bli lagret i henhold til lover og lisensvilkår. Vi kan ikke bryte med loven uten å utsette de ansatte for fare, noe som ville være helt uakseptabelt, sa talspersonen.
«Krevende svar å gi»
Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) ble i Stortingets spørretime onsdagen spurt av stortingsrepresentant Per Elvestuen (V) om hvordan statsråden i dialog med Telenor, vil forhindre at metadata fra Telenor Myanmar havner i hendene på militærjuntaen. Staten ved Næringsdepartementet eier 54 prosent av Telenor.
– Det som skjer i Myanmar er helt forferdelig. Det bekymrer oss sterkt. Og det er i første rekke forferdelig for lokalbefolkningen. For Telenors del er det dessverre ingen gode løsninger, og ingen åpenbare svar, og selskapet forteller oss at de har måttet vurdere å velge mellom alternativer som alle kan innebære alvorlige konsekvenser, sa Vestre.
Han la til at regjeringen ikke vil gripe inn mot salget, da regjeringen håndtere denne saken innenfor selskapslovgivningen og eierskapsmeldingen som Stortinget har sluttet seg til.
– Siden kuppet i februar i fjor, har vi hatt 20-talls møter og kontaktpunkter med Telenor hvor Myanmar har vært tema.
På selve spørsmålet fra Elvestuen sa Vestre følgende:
– Da vil jeg gjerne være helt åpen og helt tydelig. Som eier i et telekomselskap med datterselskap i Myanmar, kan vi ikke forhindre at metadata havner i hendene på militærjuntaen. Det er et veldig krevende svar å gi, men det er rett frem ærlig og klart svar, sa Vestre.
Elvestuen var ikke fornøyd med statsrådens svar.
– Jeg hører bekymring, men ingen handling.
Vestre la til at selskapets hovedeier har kontakt med selskapets ledelse og styre om situasjonen.
– Jeg har selv dialog med styrelederen om dette.
Forum for utvikling og miljø, en sammenslutning av flere norske interesseorganisasjoner, reagerer på næringsministerens svar.
– Næringsministeren sier at salget av Telenor Myanmar er den minst ufordelaktige løsningen, og at det ligger til styret i ethvert selskap å vurdere enhver disposisjon og situasjon. Det er uforståelig for oss at det å kaste 18 millioner mennesker under bussen virkelig kan være den minst skadelige løsningen, sier Diego Alexander Foss, rådgiver i Forum for utvikling og miljø.
Fredag politianmeldte den norske paraplyorganisasjonen Forum for utvikling og miljø Telenor og ber politiet og Riksadvokaten etterforske om salget er i strid med straffelovens kapittel 16 som omhandler alvorlige forbrytelser mot menneskeheten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.