Sigve Brekke er tilbake på gamle trakter i Asia, hvor han var regiondirektør før han overtok konsernsjefstillingen i 2015.

Datterselskapet Telenor Microfinance Bank får inn kinesiske Ant Financial som eier. Selskapet betaler 184,5 millioner dollar (vel 1,43 milliarder kroner) for en eierandel på 45 prosent. Telenor-selskapet verdsettes dermed til 410 millioner dollar (3,2 milliarder kroner).

20 millioner bankkunder

Telenors pakistanske datterselskap etablerte mobilbanken Easypaisa i 2009.

– Hva vi har fått til er 20 millioner bankkunder i Pakistan. Alle trenger banktjenester, og der er hva vi tilbyr, sier Brekke.

Han blir ivrig når han forklarer hvordan mennesker som tidligere ikke har hatt tilgang til bank- og finanstjenester kan overføre penger, betale regninger og kjøpe forsikringer med telefonen.

Ifølge Financial Inclusion Insights, som finansieres av Bill and Melinda Gates Foundation, var 91 prosent av pakistanere ekskludert fra landets finanssystem i 2016. Det kan sammenlignes med India der andelen er på 37 prosent.

Telenor er den nest største mobiloperatøren i Pakistan med 41,6 millioner abonnenter og en årsomsetning på over åtte milliarder kroner. I tillegg til tradisjonelle mobiltjenester driver Telenor Pakistan mobilbanken Easypaisa, registrerer barnefødsler og står bak realityserien i-Champ.

Telenor-sjef Sigve Brekke er fornøyd med å ha fått kinesiske partnere i Pakistan.
Telenor-sjef Sigve Brekke er fornøyd med å ha fått kinesiske partnere i Pakistan. (Foto: Aleksander Nordahl)

Mens Telenor definerer seg som en «ledende leverandør av kommunikasjonstjenester», kan det pakistanske markedet være en pekepinn på hvordan selskapet tilpasser seg en ny virkelighet med helt andre konstellasjoner og samarbeid i svært ulike markeder.

– Telenor er tredelt. I Europa er det datatjenester og ikke så mye annet. I utviklede markeder som Thailand satser vi mer på det digitale. I Pakistan, Myanmar og Bangladesh bygger vi på med finansielle tjenester, sier Brekke.

Alibaba-partner

– Etableringen av dette partnerskapet er helt i tråd med Telenors uttalte strategi om å fokusere vår satsing på finansielle tjenester i fremvoksende markeder, og vi sikrer at vi utvikler og moderniserer forretningen i takt med våre kunders behov, sier Brekke.

– Vil dere utvide dette til andre Telenor-markeder?

– Det er det samme behovet i Myanmar og Bangladesh, men avtalen med Ant Financial er i Pakistan så får vi se hvordan dette går, sier han.

Ant Financial står blant annet bak betalingstjenesten AliPay, som har over 520 millioner brukere. Selskapet ble skilt ut fra internettselskapet Alibaba i 2011, men Alibaba kom tilbake på eiersiden i februar med en 33 prosent eierpost.

Ant Financial er i ferd med å gjøre klar en børsnotering og har foretatt en rekke strategiske investeringer i Asia. Selskapets forsøk på å investere i USA er derimot blitt blokkert.

– AliPay er dominerende i Kina. Nå ekspanderer de til markeder i Sørøst-Asia, Europa, USA, Australia for å tilrettelegge for betalingsløsninger, ifølge analytiker Ashwin Mehta hos Nomura Securities.

Ant Financial ble verdsatt til 60 milliarder dollar da selskapet hentet inn frisk kapital i fjor. Andre anslag ligger på nær det dobbelte i verdi.

Skal lære fra Kina

Brekke ser mot en fremtid hvor det vil være flere maskiner og duppeditter som snakker sammen via mobilnettverkene enn mennesker. Med utbygging av neste generasjons mobilnett (5G) vil maskinene begynne å kommunisere. Tingenes internett (IoT) spås å bli den neste store revolusjonen.

Brekke var i Trondheim i forrige uke for å åpne en IoT-lab ved NTNU for gründere, småbedrifter og studenter som ønsker å utvikle nye produkter og tjenester over lynraske datanettverk.

– Hva vil samarbeidet med Ant Financial tilføre Telenor?

– Vi vil bruke erfaringene de har fra Kina. Det kinesiske markedet er på mange måter mer avansert enn det europeiske. Restauranter tester ut ansiktsgjenkjennelse tilkoblet betalingsplattformer hvor du betaler ved å skanne ansiktet. Vi forventer å få erfaringer. I Kina er det en stor andel som ikke bruker kontanter, men kun smarttelefonen, sier Brekke – på en hektisk dag, hvor blant annet en avtale med Pakistans statsminister også var på agendaen.(Vilkår)

– Vi er på South By Southwest for å lære hva alle andre driver med
Aslak Os i gründerbedriften Rocketfarm snakker blant annet med hunden «Aido».
02:14
Publisert: