I vinter ble Tencent og Alibaba opptatt i den eksklusive klubben med selskaper verdt over 500 milliarder dollar – sammen med de amerikanske selskapene Apple, Amazon, Microsoft og Facebook. Nedturen har vært svært bratt.

Tencent og Alibaba er Kinas største og mektigste teknologiselskaper. De har en finger med i det meste som skjer i teknologisektoren og stiller opp med kapital til oppstartsselskaper – under forutsetning av at de blir en del av selskapenes digitale økosystemer.

Nedtur for tospann

I vinter ble det spekulert i at Tencent ville bli det første børsnoterte selskapet i verden med en verdi på over 1000 milliarder dollar. Fra børsnoteringen i 2004 frem til i januar hadde kursen steget med 67000 prosent. En fordobling ble sett på å være innen rekkevidde.

Apple og Amazon har passert 1000 milliarder dollar.

Det viste seg å bli begynnelsen på en historisk nedtur for Tencent. Aldri tidligere har et så stort teknologiselskap falt så mye mens de globale teknologiselskapene har økt i verdi. Verdier på over 1800 milliarder kroner har forsvunnet på knappe ni måneder.

Tencent-kursen nådde en ny bunnotering for året ved Hongkong-børsen på onsdag med 291 Hongkong-dollar. Siden slutten av januar har aksjekursen falt med 38 prosent.

Situasjonen er nesten like ille for konkurrenten Alibaba, som falt med nesten tre prosent ved New York-børsen på tirsdag.

Nedturen for Alibaba startet i juni og verdien på selskapet har falt med over 30 prosent. Kursverdier på over 1250 milliarder kroner er barbert bort.

Børsverdiene på Tencent og Alibaba har falt med over 3000 milliarder kroner fra toppen.

Spår kursoppgang i 2019

Analytikere avskriver ikke de to teknologigigantene. Det er ikke første gang de opplever en nedtur. Det er imidlertid den lengste for Tencent. Alibabas grunnlegger Jack Ma vil trekke seg som styreformann neste år. Dette har skapt usikkerhet.

Av 49 analytikere som følger Tencent har 48 en kjøpsanbefaling på selskaper, ifølge Bloomberg. Konsensus ligger på at aksjekursen skal stige med 52 prosent i løpet av de neste 12 månedene.

Selskapet har foretatt tilbakekjøp av aksjer – for første gang siden 2014.

– Dette er et forsøk på å stabilisere aksjekursen, men det er ikke nok gitt de svake fundamentale forholdene med blant annet svekkelse i spillvirksomheten og usikkerhet rundt regulatoriske hindringer, sier analytiker Norman Hui hos meglerhuset Zhongtai International Securities til South China Morning Post.

Tencent, som er et av verdens største dataspillselskaper, har fått problemer med kinesiske myndigheter, som forsøker å begrense hvor mye tid brukerne kan bruke på dataspill. Tencent må også gjennom en tidkrevende prosess før de kan lansere nye dataspill.

For første gang på over et tiår falt Tencents overskudd i andre kvartal sammenlignet med samme kvartal i fjor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Området har vært ingenmannsland siden 1986
Nå satses det for fullt. - Vi tror denne dagen vil åpne en ny epoke.
01:16
Publisert: