Verdien på amerikanske internett- og teknologiselskaper har steget til nye rekorder i år. Amazon satte en ny rekord på mandag da aksjekursen for første gang passerte 1900 dollar. Kursen er nesten fordoblet det siste året.

For de kinesiske konkurrentene Alibaba og Tencent har børssommeren vært adskillig dårligere. Aksjeverdier for over 150 milliarder dollar (1250 milliarder kroner) har forsvunnet fra Tencent siden januar.

Dette er største tapet for noe børsnotert selskap i verden hittil i år. Facebook mistet tilsvarende verdier etter den siste resultatfremleggelsen, men kursen har senere tatt seg noe opp.

50-dobling på ti år

Tencent var børsyndlingen blant de kinesiske teknologiselskapene helt frem til begynnelsen av 2018. På ti år ble aksjekursen ble 50-doblet. Selskapet har utfordret den mer kjente konkurrenten Alibaba.

Begge selskapene har mesteparten av virksomheten i Kina, hvor de slipper konkurranse fra brysomme konkurrenter som Google, Facebook og Youtube, som er utestengt fra landet. Men Tencent har også kjøpt opp en rekke utenlandske spillselskaper, blant andre finske Supercell, og lisenser for å bygge verdens største spillplattform – Wegame. Med den forsøker Tencent å konkurrere med den amerikanske spillplattformen Steam, som er markedsleder på pc i Kina.

Sist torsdag ble spillet «Monster Hunter: World» lansert i Kina. Dette er utviklet av japanske Capcom og har nesten ti millioner brukere. Før lanseringen var over en million lisenser solgt i Kina, og forventningene var store hos investorer og analytikere.

Denne uken ble spillet trukket fra det kinesiske markedet uten forvarsel. Årsaken var at et nyopprettet statlig spilltilsyn foreløpig ikke vil tillate brukere å jakte monstre på dataskjermen. Det tar ofte flere måneder å få nødvendige tillatelser.

– Monster Hunter var første gang et nytt spill ble lansert samtidig på Wegame og Steam. Tidligere har spillene på Wegame vært litt utdaterte. Nå kan Tencent gå glipp av muligheten de har til å konkurrere, sier markedsanalytiker Chenyu Cui hos IHS Markit til Wall Street Journal.

Investorer reagerte med å sende aksjekursen mer enn 3,4 prosent ned på tirsdag.

Bekymringsfull famling

Minst 11 analytikere som følger selskapet, har nedjustert forventningene til Tencent de siste ukene.

– Mye negativt er allerede priset inn. Det eneste investorer vil se etter, er vekst for spilldivisjonen, sier analytiker Mark Po hos China Galaxy International Financial Holdings til nyhetsbyrået.

– Tencent pleide på være et spill- og sosialemedierselskap i verdensklassen, men er blitt mer som et investeringsselskap. Famlingen rundt kjernevirksomheten er en bekymringsfull trend. Investorer kan med rette spørre om konstante investeringer, og konkurransen med Alibaba har fått Tencent til å vingle, sier direktør Brock Silvers hos Kaiyuan Capital til Bloomberg.

Verd mer enn Intel

Tencent legger frem kvartalsresultatet på onsdag. Konsensus ligger på en omsetning på 78 milliarder yuan (95 milliarder kroner) – opp fra 56,6 milliarder yuan i fjor. Resultat før skatt forventes å havne på 18,6 milliarder yuan – svakt høyere enn i samme kvartal i fjor.

Nomura Securities mener at Tencents spillplattform alene er verd 244 milliarder dollar. Dette er mer enn teknologiselskapet Intel. Finansinstitusjonen ser en betydelig oppside hvis Tencent lykkes med satsingen på finansteknologi og annonser på ulike plattformer.

– Vi forventer at veksten avtok i alle forretningssegmenter i siste kvartal, sier analytiker Jialong Shi hos Nomura i en kommentar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik når du gjennom til toppene: – Det er lov her, så benytt mulighetene
Her gir Arendalsuke-veteranen sine beste tips
01:24
Publisert: