De to satellittene ble skutt opp etter planen klokken 08.36 fredag. De er to av i alt 70 små satellitter som er skutt opp sammen med en bærerakett av typen Sojuz 2.1.

Planen var at de to norske satellittene skulle slippes fra bæreraketten rundt klokken 11 fredag formiddag. Deretter skulle de sende signaler tilbake til jorden som deretter kunne starte opp de avanserte funksjonene. Men det gikk ikke helt knirkefritt.

Mens NORSAT-1 fikk kontakt med kontrollrommet til Statsat på Skøyen i Oslo rett før klokken 12 på formiddagen, måtte forskerne vente halvannen time lenger på at NORSAT-2 etablerte kontakt.

– Puster lettet ut

– Nå har vi endelig kontakt med begge satellittene. Nå puster alle lettet ut, sier en glad Terje Wahl, Norsk Romsenters avdelingsdirektør for anvendelser, til VG.

– Vi visste lite, men hadde indikasjoner på at satellitten var i live, bekrefter seniorrådgiver Jon Harr ved Norsk Romsenter overfor avisen.

– NORSAT-1 og NORSAT-2 vil erstatte de to eksisterende norske satellittene, som hadde en planlagt levetid på tre år, selv om de funker fortsatt. De vil også gi litt bedre ytelse, så vi kan overvåke skipstrafikk tettere. I tillegg skal NORSAT-2 teste ut toveis datakommunikasjon, som kan brukes til å sende skip meldinger om værforhold, farer og kurs. Her ligger teknologien forut for tjenestetilbudet, sier seniorrådgiver Bjørnar Kleppe i Kystverket til VG.

Leverandørene av teknologien inkluderer Space Norway, Kongsberg Seatex og Forsvarets forskningsinstitutt.

– Vil gi nyttig bidrag

– Oppskytingen av satellittene viser at også et lite land som Norge kan være en stor romnasjon innen enkelte nisjer. Vi er sterke på maritim overvåkning og romværsforskning, og dataene fra disse satellittene vil gi nyttige bidrag til forvaltning, forskning og næringsliv, sier næringsminister Monica Mæland (H) i en kommentar.

Hun mener oppskytingen legger til rette for at ny norsk teknologi kan utvikle seg til å bli internasjonalt konkurransedyktig.(Vilkår)

Slik blir man en god butler
Kanadiske Conrad Bogus (28) har studert døgnet rundt i åtte uker for å bli den perfekte butler. Bli med på siste skoledag på International Butler Academy.
02:01
Publisert: