– Det er mye fokus på propaganda og de vil slå til der de kan. Og det historiske kalifatet al-Andalus, er ofte i terroristenes propaganda, sier Magnus Ranstorp, en av verdens ledende terroreksperter og forsker på Försvarshögskolen i Sverige. 

Torsdag og natt til fredag ble Barcelona og Cambrils i Spania utsatt for terrorangrep. 13 personer er drept og over 100 såret etter angrepet i Barcelona, hvor en varebil kjørte inn i en folkemengde på hovedgaten La Rambla.

Åtte timer etter terroren i Barcelona, fant et nytt angrep sted i havnebyen Cambrils. Der ble fem personer drept av politiet og seks mennesker skadd. Katalanske myndigheter sier at det er en sammenheng mellom angrepene, og Islamsk Stat (IS) har via nettavisen Amaq tatt på seg skylden. 

Forsker Magnus Ranstorp på Sårbarhetskonferansen i Oslo i 2016. 
Forsker Magnus Ranstorp på Sårbarhetskonferansen i Oslo i 2016.  (Foto: Berit Roald/NTB Scanpix)

Ble advart

Al-Andalus er det arabiske navnet til delene av Iberia som var under muslimsk styre frem til 1492. Store områder i Spania og Portugal var i denne perioden under muslimsk herredømme. 

– De vil gjenerobre al-Andalus, sier Ranstorp som forklaring på hvorfor angrepet skjedde nå. 

Den spanske avisen El Periódico, skriver at det amerikanske etterretningsbyrået CIA skal ha utpekt La Rambla som et potensielt terrormål. Ifølge avisen kom det også trusler på sosiale medier om at et angrep på al-Andalus var nært forestående. 

Tre personer er blitt pågrepet så langt, men sjåføren skal være på frifot. Spanias statsminister Mariano Rajoy, dro umiddelbart til Barcelona etter at angrepet ble kjent. 

– Vi står sammen i sorgen. Og vi er fast bestemt på å overvinne dem som vil knuse våre verdier og vår måte å leve på, sa Rajoy i en direktesendt fjernsynstale.

Fire steder

Magnus Ranstorp har tidligere vært i Spania og snakket med antiterrormyndigheter der. Han sier at det er fire områder man i hovedsak snakker om når det gjelder spansk terror: 

  • Barcelona
  • Madrid
  • Ceuta
  • Melilla

Mens Barcelona og Madrid er store byer, er Melilla og Ceuta små spanske enklaver i Marokko. Enklavene er viktig fordi de gjør at terroristene enklere kan dra inn i Spania, sier forskeren, som legger til at mange derfra har reist for å slutte seg til IS. 

– Når spansk antiterrorpoliti snakker om radikalisering, snakker man ofte om de stedene. Og det er ofte marokkanske koblinger når det er terrorangrep i Spania, sier han.

I september 2016 ble to terroristmistenkte arrestert i Spania og en i Melilla. De var mistenkt for å ha skapt en aktiv og farlig celle av terrororganisasjonen, ifølge Reuters.

Flere angrep

Angrepet i Barcelona er et av flere terrorangrep mot store europeiske byer så langt i 2017. London ble rammet i juni, Manchester i mai, Stockholm og St. Petersburg i april. Til sammen er 563 mennesker drept i 17 terroraksjoner i europeiske storbyer siden januar 2015. 

Ranstorp tror imidlertid ikke at Spania nå vil bli et yndet terrormål i noen større grad enn andre.

– De har et stort politinærvær på gatene og de har reagert raskt. Det er en fordel og skaper en trygghet, sier han. 

Ranstorp påpeker at det ikke er første gang islamsk terror rammer Spania.

– Du har jo Madrid-angrepene i 2004, det var Al Qaida-relatert med koblinger til Marokko. Og Barcelona er en «hub» for møter, eksempelvis flytoppene fra 9/11-angrepet møttes i Barcelona, sier han.

Catalonia, regionen Barcelona ligger i, har høy innvandring fra nordafrikanske land. I 2015 arresterte spansk politi to som var mistenkt for å rekruttere til Islamsk Stat i Melilla og Catalonia.(Vilkår)

Harald Eias foredrag til Norges mektigste kvinner
Harald Eia mener velferdsstaten er årsaken til at Norge har få kvinnelige toppledere i næringslivet.
12:39
Publisert: