Tirsdag gikk et stort antall politifolk til aksjon mot et hus i Elsmore Road i Fallowfield som den mistenkte gjerningsmannen skal ha bodd i sammen med familien sin.  Trebarnsmoren Tina Ward (33) bor noen få hus bortenfor boligen, og var vitne til razziaen. Hun kom løpende ut av boligen sin da hun hørte en kontrollert eksplosjon i området i kjølvannet av aksjonen.

– Det var politifolk overalt. De var tungt bevæpnet og ropte at vi måtte holde oss innendørs, sier Ward. 

-Rystet

Den 33 år gamle kvinnen sier hun er rystet over at 22-år gamle Salman Abedi pekes ut som den angivelige gjerningsmannen bak Manchester-bomben.

– Han var en høflig, men stille person. Det virker som han holdt seg mye for seg selv, sier Ward. 

Nyhetsbyrået AP har publisert bilder av at en hvitkledd krimtekniker bærer ut en bok med tittelen «Know your chemicals», ut av den mistenktes bolig. 

– Jeg synes det er vanskelig å ta det siste døgnet innover meg. Det er skremmende å tenke på at vi har hatt en mistenkt terrorist gående rett utenfor dørstokken, legger Ward til. 

I bakgrunnen ser hun politiet intervjue andre naboer i området. 

Politiet snakket med naboer i området, hvor den angivelige selvmordsbomberen Salman Abedi skal ha bodd. Natt til tirsdag drepte en selvmordsbomber mange mennesker som var på Ariande Grande konsert på Manchester Arena. 
Politiet snakket med naboer i området, hvor den angivelige selvmordsbomberen Salman Abedi skal ha bodd. Natt til tirsdag drepte en selvmordsbomber mange mennesker som var på Ariande Grande konsert på Manchester Arena.  (Foto: Fartein Rudjord)

Født i Manchester

NBC og USA Today meldte allerede tidlig tirsdag ettermiddag at det var  Salman Abedi som sprengte seg selv i angrepet i Manchester mandag kveld. Senere fulgte både Ap og Reuters etter. Reuters viste til opplysninger fra tre amerikanske tjenestemenn. 

Financial Times gikk også ut med navnet ved 18-tiden, norsk tid, men henvisning til kilder i det britiske regjeringsapparatet. Noen minutter senere kom bekreftelsen fra politiet.

Gjerningsmannen utløste en sprengladning ved utgangen til Manchester Arena, der artisten Ariana Grande var i ferd med å avslutte en konsert foran 21.000 tilhørere.

Ifølge offentlige dokumenter Financial Times har sett, er Abedi født i Manchester.

Britisk politi opplyste tirsdag at en 23-åring var pågrepet i forbindelse med terroraksjonen, men det er uklart hvilken tilknytning vedkommende eventuelt har til gjerningsmannen.

Ifølge avisen The Guardian var Abdedi en person som  den britiske sikkerhetstjenesten kjente til før aksjonen.  Familien har bodd i nabolaget i minst ti år.

22-åringens foreldre skal i sin tid ha flyktet fra hjemlandet for å unnslippe regimet til diktatoren Muammar Gaddafi. 

En politimann intervjuer en nabo før han slipper gjennom sperringene. 
En politimann intervjuer en nabo før han slipper gjennom sperringene.  (Foto: Fartein Rudjord)

Nyhetsbyrået AP melder tirsdag ettermiddag at 12 barn under 16 skal være blant de 59 som er skadet etter terroraksjonen. Ifølge den britiske avisen The Guardian skal politiet ha sikret seg overvåkingsbilder av den antatte gjerningsmannen idet han beveget seg inn i Manchester Arena like før bomben ble utløst.

Filmen skal, ifølge den britiske avisen, tydeliggjøre at eksplosjonen ble utløst med hensikt. Den antatte 22 år gamle gjerningsmannen skal ha oppbevart bomben i en veske, skriver NTB.

Lokalavisen Manchester Evening News har intervjuet en rekke kilder som forteller at bomben  ser ut til å ha blitt konstruert for å skade flest mulig mennesker. Flere av konsertgjengerne som har fått behandling på sykehus skal ha omfattende skader over hele kroppen, forteller en kilde til den britiske avisen.

Det første offeret for terroraksjonen ble navngitt tirsdag, en 18 år gammel student fra Lancashire.

En kvinne legger ned blomster for ofrene etter angrepet ved Manchester Arena mandag kveld.
En kvinne legger ned blomster for ofrene etter angrepet ved Manchester Arena mandag kveld. (Foto: Darren Staples/Reuters/NTB Scanpix)

Georgina Callander studerte helse- og sosialfag ved Runshaw College i Leyland, og det var skolen som «med stor sorg» offentliggjorde navnet hennes.

Like etter kom meldingen om at åtte år gamle Saffie Rose Roussos også var blant de drepte. Rektoren ved skolen hun gikk på i Lancashire, sier at meldingen kom som et sjokk.

– Saffie var rett og slett ei nydelig jente på alle mulige måter, sier rektoren Chris Upton.

Under en tale tirsdag kalte USAs president Donald Trump dem som stod bak angrepet i Manchester for «onde tapere».