Analytikerkonferanser med Teslas toppsjef Elon Musk er ofte fargerike og han har en kort lunte. Musk er kjent for å ikke holde seg til manus og tørre kvartalsrapporter. Tesla har aldri tjent penger og produksjonen av «Model 3» er kraftig forsinket.

– Spørsmålene dreper meg

Da kvartalsresultatet ble lagt frem etter børsens stengetid i USA steg aksjekursen i etterhandelen med nesten to prosent. Etter at analytikerkonferansen med Elon Musk var over hadde aksjekursen falt med nesten fem prosent.

– Hva er situasjonen for Tesla når det gjelder kapitalbehov, spurte analytiker Toni Sacconaghi hos Sanford C. Bernstein under analytikerkonferansen natt til torsdag.

– Unnskyld meg. Neste. Neste. Kjedelige treskallespørsmål er ikke kule, svarte Musk.

Redaktøren av en nyhetstjeneste på Youtube forsøkte å stille spørsmål på vegne av Tesla-eiere. Da mistet Musk tålmodigheten igjen.

– Beklager, men disse spørsmålene er så tørre. De dreper meg, sa han.

En analytiker fra Robert W. Baird forsøkte å få ned temperaturen og anbefalte Musk å gi en mer detaljert oppdatering på produksjonen av «Model 3» for å gi aksjekursen et lite oppsving.

– Hvis folk er bekymret for volatilitet bør de holde seg langt unna Tesla-aksjen. Jeg er ikke her for å overbevise deg om å kjøpe Tesla-aksjen. Det er ingen grunn til å kjøpe Tesla-aksjer hvis volatilitet er skremmende. Der har du det, sa han.

Lover overskudd

Den elektriske bilprodusenten tapte mindre enn hva analytikerkorpset hadde forventet. Resultat før skatt ble på minus 784,6 millioner dollar – svakt bedre enn forventet. Omsetningen havnet på 3,4 milliarder dollar.

– Hvis vi leverer etter planen, vil vi gå med overskudd i tredje og fjerde kvartal, sier Musk i kvartalsrapporten.

I to uker i april klarte Tesla å holde en stabil produksjon av «Model 3» på over 2200 enheten i uken. Målet er å mer enn fordoble dette til 5000 enheter i løpet av sommeren og deretter nå 10.000 enheter.

– Selv med dette tempoet er «Model 3» allerede i ferd med å bli den bestselgende mellomklassebilen i USA. Leveransene våre fortsetter å øke, skriver Musk.

Tesla har mottatt forhåndsordrer på over 450.000 enheter av «Model 3». Ventelisten er svært lang og det har vært store forsinkelser.

Musk, som eier over 20 prosent av Tesla, har tatt selvkritikk tidligere for å ha prøvd å automatisere for mye av produksjonen. I en analytikerkonferanse på onsdag kveld skyldte han på roboten «flufferbot».

– Vi gikk for langt med automatisering og har gjort en del ganske idiotiske ting, sa Musk.

Han brukte et eksempel på hvordan fiberglassmattene på toppen av batteriene ble festet ved hjelp av roboter, som også skulle fjerne rusk. Dette viste seg vanskelig.

– Produksjonen stanset ofte da «flufferbot» ikke klarte å fjern rusket, sa Musk.

Lover produksjonsrevolusjon

Selv om produksjonen av «Model 3» er forsinket er Musk for lengst i gang med å se fremover til lanseringen av kompakt-suven «Model Y». Denne vil bli bygd på en ny plattform og ved en ny fabrikk.

– Jeg tror at «Model Y» blir en produksjonsrevolusjon. Dette vil bli bare helt utrolig, sa Musk.

Det er ikke kapasitet til å bygge den nye modellen ved den eksisterende Tesla-fabrikken. Tidligere har det blitt spekulert i at produksjonen av «Model Y» skal starte i 2019. Dette avviste Musk og sa at det så langt ikke er foretatt betydelige kapitalinvesteringer i produksjon.

– Den eksisterende fabrikken er på bristepunktet. Produksjonen av «Model Y» vil starte tidligst i 2020, sa Musk under analytikerkonferansen.(Vilkår)

Jeg lurer på om Android begynner å ta knekken på IOS
To operativsystemer slåss om makten i mobilmarkedet - Apples IOS og Googles Android
01:24
Publisert: