Tesla la frem resultater for første kvartal etter stengetid på Wall Street mandag.

På forhånd var det ventet at Tesla ville legge frem et resultat på 0,79 dollar per aksje, og en omsetning på rundt 10,2 milliarder dollar.

Fasit viser et resultat på 0,93 dollar per aksje, og en omsetning på 10,4 milliarder dollar. Det betyr at omsetningen økte med 74 prosent fra samme kvartal 2020.

Tesla-sjef Elon Musk har levert rekordsterke resultater.
Tesla-sjef Elon Musk har levert rekordsterke resultater. (Foto: Brendan McDermid/Reuters/NTB)

Nettoresultatet kom inn på 438 millioner dollar, som er rekordhøyt for kvartalet, ifølge CNBC.

Resultatet på den rene driften i selskapet (ebidta) kom inn på 1,8 milliarder dollar, opp fra 951 millioner dollar i samme kvartal 2020.

Markedet svarer med å sende Tesla-aksjen rundt to prosent ned i etterhandelen.

Salgsboom for Tesla

Tesla rapporterte tidligere denne måneden et salg på 184.800 biler i første kvartal, mer enn dobbelt så mange som i samme periode i fjor.

Salget er drevet av den populære kompaktbilen Tesla Model Y og fortsatt høy etterspørsel fra Kina. Totalt i hele 2020 solgte Tesla knapt en halv million biler, og selskapet regner med å selge minst 50 prosent flere biler totalt i år.

Salget i 2020 fikk en knekk da selskapet måtte stenge den eneste fabrikken i USA, i Fremont i California, på grunn av koronarestriksjoner. Stengningen førte til rasende utspill fra gründer og toppsjef Elon Musk, som truet både med å gjenåpne fabrikken ulovlig, eller flytte den ut av California.

I år har Tesla utfordringer med teknologien og minst et dusin etterforskninger av amerikanske myndigheter, blant annet etter en dødelig krasj der bilens automatiske kjørerobot skal ha styrt bilen rett i et tre.

Bitcoin-kjøp i milliardklassen

En av de største Tesla-nyhetene i første kvartal var selskapets kjøp av bitcoin for totalt 1,5 milliarder dollar, ifølge CNBC, tilsvarende rundt 12,5 milliarder kroner.

Kjøpet ble annonsert i februar, men ble ifølge selskapet selv gjort en gang i løpet av januar. Siden den gang har bitcoin-kursen steget betydelig. Toppen for januar måned var på rundt 40.000 dollar, mens én bitcoin i skrivende stund omsettes for 53.600 dollar. Toppnotering ble satt i april, på rundt 63.500 dollar per «mynt».

I regnskapet har Tesla bokført utgifter knyttet til bitcoinkjøp på til sammen 1,2 milliarder dollar, tilsvarende rundt 12 milliarder kroner.

Totalt falt kontantbeholdningen med 2,2 milliarder dollar til 17,1 milliarder dollar, ned fra 19,4 milliarder dollar i fjerde kvartal 2020.

Tror på store aksjebevegelser

Tesla-aksjen var på sitt høyeste i januar i år, på litt over 900 dollar per aksje, før den falt bratt langt ned på 500-tallet og nå synes å ha stabilisert seg på over 700 dollar per aksje.

Aksjekursen i Tesla beveger seg typisk mye rett etter kvartalsrapportene. Med gode tall er det derfor grunn til å regne med at aksjekursen skal opp. Dårlige tall ville i motsatt fall sendt aksjekursen ned.

DNs biljournalist liker utseendet på den ene best – men mener vinneren er bedre å kjøre
Hvilken skal du velge? Tesla Model 3 eller Polestar 2?
03:15
Publisert:

Tesla har levert solide tall med god resultatvekst de siste fire kvartalene, før mandagens tall for første kvartal. Ingenting rundt det fundamentale skulle tilsi noe annet enn at denne veksten fortsetter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.