Det er ingen mangel på investorer som mener at elbilprodusenten Tesla ikke vil overleve når tradisjonelle bilprodusenter for alvor begynner å masseprodusere elektriske biler.

Det har gått rykter om at Elon Musk vil forlate Tesla og konsentrere seg om romfartsselskapet SpaceX. Nå er han tildelt tidenes største kompensasjonspakke av styret.

– Over all forventning

Kompensasjonen er verdt 2,8 milliarder dollar nå – nesten 22 milliarder kroner. Fullt opptjent over de neste ti årene, med blant annet aksjeopsjoner, kan han totalt få 70 milliarder dollar (550 milliarder kroner).

Det er satt flere delmål underveis. Det tre viktigste målene er omsetning, resultater og børsverdi. Hvis børsverdien passerer 650 milliarder dollar, vil Musk få full pott. Dette er mer enn en tidobling sammenlignet med tirsdagens aksjekurs.

– Denne avtalen er utrolig i både størrelse og hva som kreves for å tjene det. Som alt Musk er involvert i, om det er å bygge et selskap fra bunnen av eller lansere satellitter i verdensrommet, er dette over all forventning, sier direktør Steven Hall hos kompensasjonskonsulentselskapet Steven Hall & Partners til Bloomberg News.

«Selv om dette er knyttet opp til aksjonærinteressene, tror vi at motivet er å redusere bekymringer om at Musk ikke vil bli værende i Tesla. Denne avtalen gir spillerom for konsernsjefstillingen. Han kan også få uttelling hvis han fortsetter som arbeidende styreformann og utviklingsdirektør og ledelsen rapporterer til ham», skriver analytiker Joseph Spak hos Royal Bank of Canada i en ny analyse.

Alt eller ingenting

Hvis børsverdien ikke passerer 100 milliarder dollar, vil Musk sitte igjen med ingenting i den nye kompensasjonspakken – utover aksjer han allerede eier. Det vil ikke gi uttelling hvis det er en midlertidig kursoppgang i selskapet.

– Hvis alt som kommer ut av dette er at Teslas verdi øker børsverdien med 80 eller 90 prosent, vil kompensasjonen min bli null. Jeg ser faktisk potensial for at Tesla kan bli verdt over 1000 milliarder dollar det neste tiåret, sier Musk til New York Times.

Musk tar ikke ut lønn fra selskapet. Tesla er forpliktet til å betale ham en minstelønn på 37.000 dollar i året. Dette er penger han ikke rører. Han forsørger seg og familien ved å låne penger med pant i Tesla-aksjer.

Han sier at penger ikke er motivasjonen.

– Årsaken til at dette er viktig for meg personlig, er at det er en del store ting jeg ønsker å få gjennomført. Jeg vil bidra til at menneskeheten kan bosette seg på andre planeter. Det er åpenbart at det krever en viss kapital, sier han til New York Times.(Vilkår)

Stor tv er fett – men sjekk dette før du kjøper
Utvalget er vesentlig bedre enn for et år siden.
01:52
Publisert: