Tysklands forbundskansler Angela Merkel tok mandag første spadetak for Daimlers splitter nye batterifabrikk til 500 millioner euro sør for Berlin. Fabrikken skal blant annet produsere litium-ion batterier – eller energilagringsenheter – for Daimlers bilmerker Mercedes og Maybach.

Den amerikanske bilprodusenten Tesla er samtidig i full gang med bygging av verdens største batterifabrikk i ørkenen i Nevada.

Grønt skifte

De enorme batterifabrikkene er ventet å sette fart på det grønne skiftet, både blant bilprodusenter og kraftselskaper for å utvikle stadig bedre metoder og teknologi på energilagring. Ny teknologi er nøkkelen til neste generasjons miljøvennlige kjøretøyer og til å lagre elektrisitet fra sol og vind.

Med den farten utviklingen nå går i de to ledende industriene – bilbransjen og kraftselskapene – mener Bloomberg New Energy Finance at prisen på batterier vil falle raskt.

– Mens batteriprisene faller vil vi se billigere batteridrevne elektriske biler enn deres bensindrevne ekvivalenter innen 2030, sier Nikolas Soulopoulos, analytiker hos Bloomberg LP.

Bare innen 2021 er det ventet at ny teknologi vil føre til at batterienes kapasitet vil mer enn dobles.

Europa satser tungt

Europa står i dag for kun 2,5 prosent av markedsandelen for batterier. Men denne andelen er ventet å øke raskt.

I tillegg til i Tyskland er det planlagt store batterifabrikker i Sverige, Ungarn og Polen. Store europeiske bilprodusenter som Volkswagen og Peugeot pusher nå på for bedre og billigere batterier. Soulopoulos mener prisen på batteripakker til biler på kort tid vil halveres, og at produksjonskostnadene på elbiler raskt vil bli lavere enn for biler med forbrenningsmotor.

Bedre lagringsteknologi er også attraktivt for kraftselskapene, som hittil har hatt problemer med å lagre fornybar energi til tidspunkter markedet vil ha strømmen. Bedre batterier gir kraftselskapene den fleksibiliteten de trenger for å satse tyngre nettopp på fornybar energi.

Asia dominerer

 I dag dominerer Asia produksjonen av batterier, med sørkoreanske Samsung helt i spissen. Asia er ventet å beholde lederposisjonen, og hele åtte nye gigafabrikker er på trappene bare i Kina.

Daimels nye fabrikk i Tyskland blir Europa største. Men den kan ikke sammenlignes med Teslas fabrikk i Nevada til fem milliarder dollar, som er verdens største.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Sætre: – Dette kommer til å gi oss god avkastning
Dette er Statoils nye Hololens briller, som blant annet gjør det mulig å plassere virtuelle objekter i den virkelige verden.
01:16
Publisert: