Vi er enige om å styrke vår allianse ytterligere, for å møte de trusler som Nord-Korea utgjør. Dette gjør vi ved raskt å utplassere THAAD, sa Hwang Kyo-ahn under en felles pressekonferanse med USAs visepresident Mike Pence mandag.

THAAD omtales som et rakettskjoldsystem og utplasseringen i Asia har utløst kraftige protester fra Kina, som har varslet mottiltak.

Protester fra Kina og Russland

– Kina vil iverksette de tiltak som er nødvendig for å forsvare våre egne sikkerhetsinteresser. USA og Sør-Korea må ta alle konsekvensene som følger av dette, sa en talsmann for kinesisk UD i forrige måned. Russland har også advart USA mot THAAD-planene.

Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ble først tatt i bruk under Irak-krigen på begynnelsen av 1990-tallet og er allerede utplassert på Hawaii.

I fjor ble USA enige med Sør-Korea om en utplassering der også, og arbeidet med å få systemet operativt vil nå bli fremskyndet, ifølge Hwang Kyo-ahn.

Pence advarte

Pence advarte mandag Nord-Korea om at USAs tålmodighet er i ferd med å ta slutt.

– Tiden for strategisk tålmodighet er over. President Trump har gjort det klart at tålmodigheten til USA og våre allierte i denne regionen har rent ut, og vi ønsker å se forandring, sa Pence under et besøk på grensen mellom Sør- og Nord-Korea.

– Vi vil at Nord-Korea skal avbryte den uforsvarlige utviklingen av atomvåpen. Den gjentatte testingen av missiler er også uakseptabel, la han til.

– USA ønsker sikkerhet gjennom fredelige midler, gjennom forhandlinger. Men alle muligheter ligger på bordet, sa Pence.

Bør unngå

Kina svarte indirekte på den amerikanske visepresidentens uttalelse og advarte mot å nøre opp under den fastlåste konflikten.

– Vi har alltid hevdet at alle parter bør unngå provoserende utspill som gjør situasjonen enda verre, sa Lu Kang, en talsmann for kinesisk UD.

– Alle parter bør gjøre sitt for å bedre den nåværende spente situasjonen og på den måten skape de nødvendige betingelser for å bringe alle tilbake til forhandlingsbordet og løse spørsmålet om den koreanske halvøy på fredelig vis, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Når er sausen ferdig?
00:45
Publisert: