I midten av januar foretok Thailands Department of Special Investigations (DSI) en razzia mot massasjeinstituttet «Victoria Secret» i Bangkok sentrum. Det lokale politiet var ikke varslet, og raidet ble ledet av politietaten som etterforsker kompliserte saker.

Det ble funnet 113 kvinner og jenter i bygningen. Over 100 av dem var fra Myanmar, Laos og Kina. Det antas at de fleste var mindreårige. Det ble foretatt arrestasjoner av ansatte ved massasjeinstituttet, som har nektet for at det var et bordell.

Denne uken bekreftet Thailands tidligere politisjef ryktene om at han er under etterforskning. Somyot Pumpanmuang har innrømmet å ha lånt 300 millioner baht, tilsvarende 80 millioner kroner, fra Kampol Wirathepsuporn, som står oppført som eier av «Victoria Secret» og en rekke andre massasjeinstitutter sammen med sin kone.

Kampol er forsvunnet og er etterlyst for blant annet menneskehandel og prostitusjon av mindreårige, etter omfattende beslag av dokumentasjon, regnskapsbøker, navnelister og esker med kondomer.

Det antas at milliardbeløp er blitt hvitvasket fra virksomheten via eiendomsmarkedet og ved handel på Bangkok-børsen, hvor ekteparet har betydelige investeringer via et krysseierskap av selskaper.

Spurte ikke

Ifølge thailandske medier skal det ha dukket opp navn på over 20 offentlige ansatte under etterforskningen. Disse skal ha benyttet seg av massasjeinstituttets «tjenester» uten å betale og mistenkes for å ha mottatt penger.

Den tidligere politidirektøren i Thailand, Somyot Pumpanmuang, er i hardt vær etter å ha innrømmet å ha lånt penger fra en mistenkt bordelleier. Her blir han intervjuet i 2015, da han fortsatt var politisjef.
Den tidligere politidirektøren i Thailand, Somyot Pumpanmuang, er i hardt vær etter å ha innrømmet å ha lånt penger fra en mistenkt bordelleier. Her blir han intervjuet i 2015, da han fortsatt var politisjef. (Foto: Chaiwat Subraprsom/Reuters/NTB Scanpix)

– Da jeg lånte penger, ville jeg ikke spørre hvor de kom fra. Et lån er et lån. Å hjelpe noen er å hjelpe. Han hjalp meg med penger og jeg betalte tilbake. Alt er i banksystemet og kan bekreftes. Dette ble innrapportert til antikorrupsjonskommisjonen, sa Somyot til Thai PBS denne uken.

Somyot innrømmer også at Kampol har vært hans venn i mer enn 20 år.

– Jeg er en som har mange venner og mange kjenner meg. Det er ikke rart i det hele tatt at jeg er kjent med Kampol Wirathepsuporn.

Den tidligere politisjefen sa dessuten i et intervju med en sportskanal at han så på jobben som leder for det thailandske politiet som en sidejobb. Han drev med investeringer i aksjer og eiendom.

Farlige fotballedere

Somyot ble utnevnt til politidirektør for Thailand da militærjuntaen tok makten i 2014. Han gikk av i 2015 og leder nå det thailandske fotballforbundet.

Det er en posisjon med dårlig historikk. New York Times skriver at hans forgjenger på posisjonen, Worawi Makudi, i 2016 ble utestengt i fem år fra all nasjonal og internasjonal fotballvirksomhet av Fifa etter anklager om forfalskning. Og en annen tidligere fotballeder, Chalor Kerdthes, måtte sone 19 år i fengsel for kidnapping og mord i forbindelse med et omtalt juveltyveri.

«Forsvar i mediene»

Songsak Raksaksakul, som er nestleder for den etterforskende politietaten, som tilsvarer amerikanske FBI, bekrefter overfor avisen The Nation at de ønsker å avhøre den tidligere politisjefen.

– Det virker som at han vil forsøke å forsvare seg i mediene. Det vil ikke hjelpe stort i rettssalen, sa Songsak til avisen denne uken.

Politiske kommentatorer mener saken viser på de tette båndene mellom politikere, maktelit, næringsliv og kriminelle i Thailand.

«Selv om det er lovlig å drive massasjeinstitutter i Thailand, så vet alle at dette er i gråsonen. Mange steder tilbyr seksuelle tjenester til kunder. Visste ikke den tidligere politisjefen dette», spør kommentator Soonruth Bunyamanee i Bangkok Post.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide – Trådløse Støyreduserende Hodetelefoner trenger ikke koste 4000,-
Støydempende hodetelefoner trenger ikke koste 4000 kroner.
01:36
Publisert: