I Sørøst-Asia er det vanlig å se skilt som viser forbud mot røyking, våpen – og durian. Den tropiske frukten er en unik og dyr delikatesse som den nye kinesiske middelklassen har fått sansen for.

– Vi er ikke i stand til å møte etterspørselen fra Kina. Trat-provinsen har en årsproduksjon på 40.000 tonn. Vi fikk ordrer på over 50.000 tonn, men måtte stanse å ta imot nye ordrer, sa landbrukssjef Mongkol Chomphant til fjernsynskanalen Channel 3 nylig.

Omstridt delikatesse

Da det kinesiske internettselskapet Alibaba begynte å selge durian i april på det kinesiske markedet, ble det solgt over 1300 eksemplarer av frukten hver sekund før lageret gikk tomt. En stykkpris på 250 kroner skremte ikke kinesiske kunder.

– Vi kan selge alt vi klarer å få levert, lovte Alibabas grunnlegger Jack Ma under et besøk til Thailand i vår, da det ble inngått en treårig avtale.

I Sørøst-Asia blir durian omtalt som «fruktens konge». For dem som liker durian, blir den karakterisert som duften av en søt karamell. For andre er det som å åpne et ødelagt kjøleskap med ferskvarer etter å ha vært bortreist i flere måneder.

Det brungrønne skallet, med en farge som blant annet i Australia brukes på sigarettpakker for å skremme folk fra å røyke, er dekt av pigger som minner om et middelaldersk slagvåpen.

På innsiden er det et kremaktig, gult kjøtt med en konsistens som enkelte sammenligner med en kombinasjon av gammel banan, råtten løk og ost som er utgått på dato.

Dette er en delikatesse for et par tre milliarder asiater. Frukten vokser nesten bare i Sørøst-Asia. Thailandske fruktprodusenter klarer ikke å innfri etterspørselen fra Kina.

I april økte etterspørselen med over 700 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Det ble eksportert 56.000 tonn til Kina i april – nesten halvparten av den samlede durianeksporten fra Thailand i måneden.

Lukrativ frukt

Selv om durian også vokser i andre sørøstasiatiske land, er Thailand i en særstilling og er det eneste landet som har fått tillatelse til å eksportere fersk durian til Kina. Kambodsja, Malaysia og Indonesia. Malaysia forsøker å få tilgang til det kinesiske markedet.

Avlingene gir ni ganger høyere inntekt enn produksjon av palmeolje på samme landbruksareal. Det gir en nettofortjeneste for dyrkerne på over 50 prosent. Thailand eksporterte over 400.000 tonn durian i fjor, ifølge FN-statistikker.

«Gitt den økende etterspørselen etter durian er det fantastiske muligheter for Malaysia å øke markedsandelen når Kina tillater import av fersk durian. Vi regner med at mange vil skifte over fra palmeolje til durian når de skal plante nytt», skriver meglerhuset Maybank Kim Eng i en rapport.(Vilkår)

Hva i alle dager er GDPR?
-Jeg vil ha annonser fra det jeg synes er kjekt å se på, ikke fra absolutt alt jeg er innom, sier Helene Ringen Nilssen
02:30
Publisert: