Da den thailandske militærjuntaen skulle ta et gruppefoto i forbindelse med utnevnelsen av nye regjeringsmedlemmer i desember, holdt visestatsminister og forsvarsminister Prawit Wongsuwan opp hånden for å skjerme seg mot solen. Fotografene fanget opp en luksusklokke av merket Richard Mille på håndleddet hans. Dette er en av verdens dyreste klokker og koster fra 700.000 kroner til over 15 millioner kroner.

Senere har Facebook-gruppen «CSI LA» saumfart nyhetsarkiver og avdekket bilder av 23 ulike luksusklokker, blant annet flere Patek Philippe, Rolex, Audemars Piguet – samt et par andre Richard Mille-klokker.

– Etterforskningen vil vise om Thailand tar korrupsjon på alvor eller ikke, skrev Mana Nimitmongkol, som leder Anti-Corruption Organisation of Thailand, i en kommentar på sosiale medier i forrige uke.

Prawit har nektet å kommentere om han eier de mange klokkene han er blitt avbildet med og disponerer.

«Han er det svakeste leddet. Dette er bare toppen av isberget. Jo mer hans oppførsel og vandel blir ettergått, desto mer vil det bli vist at militæret er råttent på innsiden», skrev førsteamanuensis Thitinan Pongsudhirak ved Chulalongkorn University i et innlegg i Bangkok Post med overskriften «A year of living dangerously in Thailand» nylig.

Undergraver omdømmet

Det er nesten fire år siden militæret overtok makten i Thailand i et kupp. Dette var det andre militærkuppet på under ti år. Fra 2005 frem til 2014 var det demonstrasjoner og politisk uro i Thailand. Juntaen styrer med jernhånd, og det er fortsatt unntakstilstand i landet.

Da militærtroikaen Anupong Paochinda, Prawit Wongsuwan og Prayut Prayut Chan-o-cha tok makten i 2014, lovte de valg innen 15 måneder. Dette er blitt utsatt en rekke ganger. I 2016 ble det holdt folkeavstemning på en ny grunnlov. Statsminister Prayut Chan-o-cha, som ledet maktovertagelsen, har lovet valg i november i år.

Prawit Wongsuwan, Thailands visestatsminister og forsvarsminister.
Prawit Wongsuwan, Thailands visestatsminister og forsvarsminister. (Foto: Chaiwat Subprasom/Reuters/NTB Scanpix)

Den voksende skandalen rundt visestatsminister Prawit Wongsuwans mange klokker skaper problemer for generalene, som ifølge politiske observatører i Thailand har planer om å delta i politikken når det skal dannes en demokratisk valgt regjering og nasjonalforsamling.

Prayut Chan-o-cha, statsminister.
Prayut Chan-o-cha, statsminister. (Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/NTB Scanpix)

– Klokkeskandalen undergraver omdømmet til statsminister Prayut Chan-o-cha, sa tidligere statsminister Abhisit Vejjajiva fra det demokratiske partiet til Bangkok Post på tirsdag.

Anupong Paochinda, militærgeneral.
Anupong Paochinda, militærgeneral. (Foto: STR/AP/NTB Scanpix)

«Må gi forklaring»

Statsministeren kritiseres for at han ikke har suspendert visestatsminister Wongsuwan mens etterforskningen pågår. Thailandske medier har påvist tette bånd mellom Wongsuwan og lederen for korrupsjonstilsynet.

– Vi har ikke mottatt en skriftlig forklaring fra Prawit, sa general Watcharapol Prasarnrajkit, som leder den nasjonale antikorrupsjonskommisjonen NACC, til Khaosod denne uken.

Alle regjeringsmedlemmene innleverte detaljerte oversikter over privatformuen da de inntok regjeringspostene. Ingen av klokkene Wongsuvan er avbildet med, inngår i erklæringen til NAAC som er offentlig tilgjengelig.

– Prawit må gi en forklaring til offentligheten. Hvis de stoler på denne, har han ikke noe å tape, har tidligere statsminister Abhisit uttalt.

Det er ikke første gang thailandske regjeringsmedlemmer har hatt problemer med å forklare hvordan de har råd til å leve et luksusliv med statsrådslønninger som ligger på rundt 250.000 kroner i året.

– Jeg hadde to statsråder som ble beskyldt for å ha misbrukt posisjonene. De sa til meg at de ønsket å gå av for ikke å være en byrde for regjeringen, sa Abhisit.

Frykter nye opprør

Det antas at Prayut Chan-ocha vil forsøke å fortsette som statsminister etter at det er avholdt valg.

– Jeg er ikke lenger en soldat. Skjønner dere? Jeg er en politiker som tidligere var soldat, sa han på en pressekonferanse like etter nyttår.

Han er beryktet for sine mange utbrudd mot journalister og kritikere.

– Vår demokratiske fremtid går ad undas. Det demokratiske rom er lukket, og offentlige rom er avstengt. Jeg vet ikke om det finnes et håp for de neste årene. I det minste må vi forstå i hvilken retning dette går, sa foreleser Naruemon Thabchumpon ved Chiang Mai University på en internasjonal konferanse nylig.

Førsteamanuensis Pongsudhirak tror det går mot en maktdeling mellom det sivile og militæret etter de planlagte valgene. Sist dette ble forsøkt, i 1992, da det ble satt inn en general som statsminister etter valg, brøt det ut store demonstrasjoner.

– Å manipulere grunnloven og forsøke å beholde makten for enhver pris, vil føre til et uunngåelig opprør fra politiske partier og sivilbefolkningen. Hvis det ikke skjer et kompromiss, vil Thailand havne i en blindgate, skrev han i kommentarer distribuert til journalister denne uken.(Vilkår)

Gråbeins Gadget Guide: Multiromshøyttalere
Multiromsanlegg er lette å sette opp og leverer god lyd. Ulempen er at produsentene ikke snakker med hverandre.
02:43
Publisert: