Det hadde vært politisk uro i Thailand i et tiår da en tidligere hærsjef og to generaler i spissen innførte unntakstilstand, forbød alle politiske aktiviteter og innkalte opposisjonelle og kritiske røster til «samtaler» i mai 2014.

«Tror på demokrati»

Løftene om demokratiske valg er blitt utsatt. Deler av den thailandske befolkningen begynner å bli utålmodige og har forlangt at det fastsettes en dato. En ny grunnlov er godkjent og statsminister Prayuth Chan-o-cha, som ledet kuppet, lover valg innen februar neste år.

Alle politiske aktiviteter er fortsatt forbudt. Fra 1. mars er det blitt tillatt å registrere politiske partier. Erfarne politikere, aktivister, akademikere og næringslivstopper har ikke latt anledningen gå fra seg. Frem til torsdag var det registrert 48 partier.

– Dette viser oss at folk er interessert i den politiske prosessen og de ønsker valg. Det viser at de tror på demokrati, sa leder for den thailandske valgkommisjonen, Jarungvith Phumma, på en pressekonferanse.

Siden slutten av 1990-tallet har Thailand vært dominert av to politiske partier. Democrat Party ble etablert i 1946 og har hatt stor støtte i hovedstaden Bangkok og i provinsene sør i landet.

Den tidligere milliardæren og statsministeren Thaksin Shinawatra og hans familie har støttet en populistisk bevegelse – sist med Pheu Thai.

Shinawatra-partiene har vunnet alle valg siden 2001. Thaksin, svogeren og søsteren har vært statsministre.

Tanks ved valglokalene

Statsminister Prayuth Chan-o-cha har ikke utelukket at han vil komme tilbake som statsminister under en folkevalgt regjering. I den nye Grunnloven er det åpnet opp for at partier kan gå sammen i større koalisjoner og hente inn personer som ikke er valgt til å lede landet.

– Vi vil stemme for den best kvalifiserte personen. Hvis det en dag viser seg at Prayuth er den personen, så vil vi stemme for ham, sa Ravee Machamadol, da han registrerte New Phalangdharma Party.

Dette partiet blir av thailandske medier sett på som en front for militæret.

«Det holder ikke å etablere et politisk parti for å støtte general Prayuth for at han skal vinne valget, hvis det ikke står tanks utenfor valglokalene», skriver politisk kommentator Voranai Vanijaka i et innlegg i Khaosod.

Mange velgere ønsker nytt blod i nasjonalforsamlingen etter valget. Den 39 år gamle milliardærarvingen Thanathorn Juangroongruangkit vurderer å etablere et politisk parti sammen med den like gamle akademikeren Piyabutr Saengkanokkul.

– Mitt ønske er å hjelpe til med å skape en ny fremtid for Thailand hvor alle deltar. Det er på full tid at vi i fellesskap drar Thailand ut av den langvarige konflikten, sa Thanathorn i et intervju på Facebook Live denne uken.(Vilkår)

Storbrann i Oslo
Det brøt ut kraftig brann i Norsk Gjenvinnings anlegg på Alnabru torsdag formiddag.
01:08
Publisert: