Thai Airways har i flere tiår vært rangert som et av verdens beste flyselskaper. Selskapet har falt på rangeringene, hvor flyselskaper fra Midtøsten har rykket forbi. I Skytrax-kåringen for 2019 havnet Thai på en tiendeplass samlet, og en fjerdeplass for økonomiklasse.

– Vi har ikke mye tid

De siste årene har vært turbulente for Thai Airways. De akkumulerte underskuddene har passert 280 milliarder baht (87 milliarder kroner), ifølge Bangkok Post. Selskapet har hatt den thailandske staten i ryggen, som tidligere har stilt garantier for flykjøp og ny gjeld.

Det thailandske finansdepartementet har sagt nei til å garantere for nye flykjøp inntil de ser en omstruktureringsplan.

– Jeg ønsker at ansatte skal stå samlet slik at vi kan overvinne hindringene. Hvis ikke, må flyselskapet legges ned. Det er fremdeles tid til å få en løsning, men vi har ikke mye tid, sa konsernsjef Sumeth Damrongchaitham tirsdag i et møte med ansatte.

Han sa at Thai Airways har tapt markedsandeler til konkurrenter både innenlandsk og internasjonalt. For 20 år siden hadde Thai Airways tilnærmet monopol på innenlandsflyvninger i Thailand – med tilsvarende høye priser.

Lavprisselskaper som Air Asia har endret dette i Thailand og regionen. På langdistanseruter dominerer flyselskaper fra Midtøsten som flyr direkte til alle de internasjonale flyplassene i Thailand – med billettpriser Thai ikke klarer å konkurrere med.

– Thai Airways er virkelig i en krise. Konkurransen i år er veldig hard. Det er ingen komfortsone eller steder å gjemme seg. Hvis vi synker, vil vi alle gå ned, sa han.

Halvert verdi

Uttalelsene fra toppsjefen har skapt oppmerksomhet. På torsdag formiddag falt aksjekursen med 4,5 prosent. Aksjekursen er nesten halvert det siste året. Konsernsjefen har forsøkt å moderere uttalelsene i etterkant.

– Uttalelsene ble misforstått, sa han onsdag til thailandske medier.

Den thailandske staten eier 66 prosent av aksjene i flyselskapet, som SAS i sin tid var med på å starte og i mange år hadde et tett samarbeid med.

I motsetning til SAS har Thai ikke foretatt nedbemanninger og omstrukturering for å tilpasse seg en ny virkelighet i luftfartssektoren.

– Situasjonen er ikke bra

Den thailandske reiselivssektoren har opplevd en høy vekst siden 1980-tallet. Bangkok er verdens mest besøkte by. I fjor landet rundt 40 millioner mennesker i landet. Over en fjerdedel kom fra Kina. I år har veksten stanset opp.

Årsaken er blant annet den thailandske valutaen som har styrket seg kraftig mot andre valutaer, blant annet syv prosent mot amerikanske dollar i 2019.

Kinesiske yuan, britiske pund og norske kroner er blant valutaene som har svekket seg mot thailandske baht. Dette gjør det dyrere å være turist i landet.

Sentralbanken har forsøkt å sette ned renten – uten at det har hjulpet. Thailandske baht, som utløste finanskrisen i 1997, er blitt en trygg havn – hjulpet av solide statsfinanser og valutareserver på over 220 milliarder dollar.

– Det er skremmende å se valutaen nærme seg 30 baht mot en dollar, sa direktør Chairat Trirattanajarasporn i den thailandske reiselivsorganisasjonen på en pressekonferanse nylig.

Reiselivssektoren utgjør 18 prosent av den thailandske økonomien. Den økonomiske veksten ventes å havne på det svakeste nivået på fem år i 2019. Eksportsektoren er rammet av handelskrigen mellom USA og Kina. Husholdningsgjelden er blant de høyeste i Asia.

– Nå er ikke situasjonen bra. Vi har flere hoteller, flere rom som må selges, flere restauranter og flere kaffebarer, sier direktør Kongsak Khoopongsakorn i den thailandske hotellorganisasjonen til AFP.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.