Rundt 10.000 mennesker deltok i planlagte demonstrasjonene i den historiske delen av Bangkok onsdag – de fleste studenter. De har fremsatt krav om at statsministeren må gå av og at Grunnloven endres på vesentlige punkter, blant annet monarkiets rolle i landet.

Frykter vold og uro

Ved firetiden lokal tid natt til torsdag erklærte regjeringen, ledet av den tidligere kuppmakeren Prayut Chan-o-cha, unntakstilstand for deler av Bangkok hvor blant annet flere av regjeringskontorene ligger.

Statsministeren begrunner dette med at «demonstrasjonene kan føre til mer vold, påvirke økonomien og sikkerheten til innbyggerne». Det innføres forbud for at mer enn fem mennesker kan samles og restriksjoner på hva mediene kan publisere.

De gjenværende demonstrantene forlot området i morgentimene. Flere protestledere skal være anholdt, ifølge Thai Lawyers for Human Rights. Situasjonen er spent. Det planlegges nye demonstrasjoner i det kommersielle sentrumsområdet i Bangkok torsdag ettermiddag lokal tid.

Thailand gjenåpner (hvis du er rik)
Thailand åpner grensene for første gang siden slutten av mars ved å tilby et nytt visum som er rettet mot langtidsbesøkende, luksusforbrukere og medisinsk reisende.
01:51
Publisert:

En bilkortesje, hvor blant annet den thailandske dronningen var i, ble omringet av demonstranter onsdag ettermiddag. Den thailandske kongen har tilbrakt mye tid i Tyskland siden han ble innsatt etter hans far døde i 2016.

Enkelte demonstranter viste tre fingre som en salutt mot bilkortesjen – inspirert av filmen «The Hunger Games», og et symbol mot et totalitært styre. Bilder viser at dronningen og hennes følge vinket og smilte.

– Det er lite sannsynlig at kravet om å gjennomføre reformer i monarkiet vil få bred støtte i befolkningen. Det har skapt forvirring og splittelse, sier førsteamanuensis Jade Donavanik, som var rådgiver da den siste Grunnloven ble utformet etter militærkuppet i 2014, til Nikkei Weekly.

Thailand har hatt to militærkupp siden 2006 og det var flere sammenstøt mellom ulike politiske grupperinger før det siste militærkuppet i 2014.

Tomt for turister

Den thailandske økonomien er hardt rammet av koronapandemien. Myndighetene fikk kontroll på lokale smitteutbrudd i vår og de fleste restriksjonene er fjernet. Sentralbanken venter at den økonomiske aktiviteten vil falle med rundt åtte prosent i 2020.

Thailand er et av de landene som er mest avhengig av reiselivssektoren. I fjor la nesten 40 millioner mennesker reisen til Thailand. Nesten en tredjedel av disse kom fra Kina. Reiselivssektoren utgjør nesten en femtedel av verdiskapingen. Nå er grensene stengt.

Kun thailandske statsborgere og fastboende utlendinger med oppholdstillatelse får innreise. Alle må i karantene i 14 dager. Et forslag om å utstede spesialvisum for turister som ønsker å overvintre i landet er blitt utsatt flere ganger.

– Først i andre halvdel av 2022 vil den økonomiske aktiviteten være tilbake til samme nivå som før koronapandemien. Det er fortsatt stor usikkerhet. Svaret ligger i når det kan åpnes for turister, sier direktør Don Nakornthab i sentralbanken til Bangkok Post.

– Ikke ideelt

Den thailandske valutaen har holdt seg sterk på grunn av valutareserver på 277 milliarder dollar, lav offentlig gjeld og store overskudd på driftsbalansen overfor utlandet i mange år. I år har utenlandske investorer redusert eksponeringen til det thailandske markedet med 10,6 milliarder dollar (nesten 100 milliarder kroner), ifølge offisielle statistikker.

– Situasjonen er definitivt ikke ideell for investorer, spesielt hvis protestene eskalerer. Vi vil sannsynligvis se en forflytning av kapital fra Thailand til andre markeder i regionen. Den thailandske bahten vil definitivt bli svakere, sier valutahandler Mingze Wu hos StoneX Group i Singapore til Bloomberg.

Den thailandske nasjonalforsamlingen har godkjent økonomiske tiltakspakker for å støtte økonomien på tilsvarende 1900 milliarder baht (560 milliarder kroner) – over ti prosent av den årlige verdiskapingen i 2019.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.