Sjokket fra den russiske invasjonen av Ukraina, som startet natt til 24. februar i år, har begynt å gi seg i aksjemarkedene.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet med en oppgang på over 2,7 prosent onsdag morgen. Hovedindeksen har steget med nesten 15 prosent på to uker og er tilbake til det samme nivået som for to måneder siden – rundt 28.000.

Dette er syvende handelsdag på rad Nikkei-indeksen stiger. Teknologi- og investeringsselskapet Softbank leder oppgangen med nesten ni prosent. På en uke har Softbank-kursen steget 28 prosent.

Det er oppgang på nesten to prosent ved Hongkong-børen etter sjokket i forrige uke, da Hang Seng-indeksen falt med 15 prosent på to handledager. Siden bunnen forrige tirsdag har indeksen steget med over 21 prosent.

Ved Hongkong-børsen er Alibaba den store vinneren. For vel en uke siden var kursen nede på 71 dollar. Nå omsettes den til over 118 dollar – en oppgang på over 65 prosent for et av Asias største selskaper.

Kursen, og børsverdien, er fortsatt halvert på ett år. Børsverdien ligger på 2490 milliarder Hongkong-dollar (2790 milliarder kroner).

Forsyningssjokk og inflasjon

De økonomiske prognosene i Asia for 2022 nedjusteres på grunn av krigen, nye koronautbrudd, inflasjon og forstyrrelser i forsyningskjedene. 2022 var året da pandemien skulle sørge for en stabil og ny vekst. Nå er usikkerheten betydelig.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) mener de fremvoksende økonomiene i Asia, ledet av Kina, India og de ti landene i Sørøst-Asia, vil få en økonomisk vekst på 5,8 prosent i 2022.

I fjor var veksten på 7,4 prosent, etter en nedgang på 0,8 prosent i koronaåret 2020. Kina har et offisielt mål om en økonomisk vekst på 5,5 prosent i 2022. Morgan Stanley er blant flere finansinstitusjoner som tror det kan bli veldig vanskelig.

– Krigen har forårsaket et kraftig forsyningssjokk globalt, noe som bidrar til ytterligere inflasjonspress og forstyrrelser som ble utløst av pandemien. Prisbevegelsene i råvarer og finansmarkeder etter utbruddet av krigen kan utsette oppgangen hos asiatiske økonomier for en viss risiko, sa generalsekretær Mathias Cormann hos OECD under et webinar på tirsdag.

Han la til at usikkerheten fra krigen vil påvirke den private etterspørselen og investeringsbeslutninger. Kun Japan og Sør-Korea er medlem av OECD av de asiatiske landene.

– Denne økte usikkerheten kan forårsake uro i kapitalstrømmene i asiatiske land og andre steder, sa Cormann.

Kollaps i reiselivssektoren

I fjor sommer begynte Thailand, som det første landet i Asia, å fjerne enkelte innreiserestriksjoner etter 18 måneder med pandemi og stengte grenser. Målet var å blåse liv i reiselivssektoren, som før 2020 utgjorde rundt en femtedel av verdiskapingen.

Thailand har tradisjonelt hatt store overskudd på driftsbalansen takket være blant annet reiselivssektoren og nesten 40 millioner turister året før pandemien rammet. I fjor var det rundt en halv million turister.

– Sannsynligheten øker for at det blir et underskudd på driftsbalansen for Thailand i år. Russland-Ukraina-konflikten har betydelige negative konsekvenser, gitt landets høye avhengighet av oljeimport. Det er også sekundærkonsekvenser, ved blant annet en nedgang i turister fra Russland og en potensiell økning i fraktkostnadene, sier makroøkonom Krystal Tan hos Australia & New Zealand Banking Group til Bloomberg.

Dobbelt sjokk

Russiske statsborgere var den største enkeltgruppen som ankom Thailand frem til midten av februar. Nå er det full stopp. Rundt 8000 russiske turister kommer seg heller ikke tilbake til hjemlandet, da alle direkteflyvninger er stanset opp.

Reiselysten fra europeiske land har falt kraftig, sammenlignet med hvordan det så ut før den russiske invasjonen av Ukraina for en måned siden.

– Det vil bli et dobbelt sjokk for Thailand, ettersom landet står overfor økende inflasjon og en nedgang i økonomien. Det er ikke bare russere som ikke vil reise. Den nedtrykte stemningen og svekket kjøpekraft fører til at andre vil gjøre det samme. De økonomiske utsiktene for Thailand er bekymringsfulle, sier sjeføkonom Somprawin Manprasert hos Bank of Ayudhya, som eies av det japanske konglomeratet Mitsubishi, til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

De økonomiske utsiktene for Thailand er bekymringsfulle
Sjeføkonom Somprawin Manprasert hos Bank of Ayudhya