Det har vært politisk uro og splittelse i Thailand de siste 15 årene. Den «gule» eliten sverget troskap til kongehuset og de tradisjonelle maktinstitusjonene. De «røde» mente at telekommunikasjonsmogulen og milliardæren Thaksin Shinawatra ivaretok deres interesser best.

I denne perioden okkuperte de «gule» hovedflyplassen i Thailand og regjeringskontorene. De «røde» tok kontroll over sentrumsområdet i Bangkok i 2008 før de «gule» tok departementer for å lamme den folkevalgte regjeringen i 2013 og 2014. Dette utløste militærkuppet.

«Et politisk jordskjelv»

Prinsesse Ubolratana, som er den thailandske kongens eldre søster, bekreftet fredag morgen at hun stiller som statsministerkandidat til et parti som består av støttespillere til Shinawatra-klanen.

– Dette er et politisk jordskjelv, sa den erfarne politisk kommentatoren Thitinan Pongsudhirak ved tenketanken Institute of Security and International Studies ved Chulalongkorn University i en kommentar.

Fristen for å utnevne statsministerkandidater til valget den 24. mars utløp på fredag. Representanter for partiet Thai Raksachart sa tidigere i uken de ville komme med en overraskelse. Svært få ventet at et medlem av kongefamilien ville være aktuell.

– Jeg er bekymret for Thailand. Jeg ønsker å delta i å løfte flere thailendere ut av fattigdom, sa den 67 år gamle prinsessen i en uttalelse.

Hun bodde i mange år i USA og frasa seg tittelen «kongelig høyhet» i 1972 da hun studerte ved Massachusetts Institute of Technology, ble gift borgerlig med en dansk-amerikaner. Hun fikk tre barn og hadde liten kontakt med familien i mange år da de bodde i San Diego.

«Hun levde et vanlig liv i USA og jobbet for å betale for utdannelsen», sa partileder Preechapol Pongpanich da han offentliggjorde partiets nominasjon klokken 9.10 lokal tid.

Håper på forsoning

Tidspunktet var ikke tilfeldig. Hennes far var den niende i rekken av konger i Rama-dynastiet og hennes bror vil bli kronet som «Rama X» i mai.

– Hvis denne prosessen går bra kan det føre til forsoning i Thailand. Men dette kan også føre til økt risiko for ny uro, påpekte politisk kommentator Thitinan i en kommentar til flere medier på fredag.

Etter skilsmissen i 1998 returnerte hun til Thailand. Hennes sønn døde under tsunamien i 2004. Hun har etablert veldedige organisasjoner for blant annet å få thailandske ungdommer til å delta i sport, musikk, dans og andre aktiviteter med konkurranser og turneringer.

Hun er aktiv på sosiale medier, har deltatt i spillefilmer og er kjent for å være svært frittalende og er å se på gaterestauranter i Bangkok. Da luftkvaliteten forverret seg i januar la hun ut bilder av seg selv med ansiktsmasker for å beskytte seg mot den forurensende luften.

Militærjuntaen, som hadde oversett problemene, kom på banen og lovte å stenge forurensede fabrikker.

Mer legitimitet enn kuppleder

Det er strenge lover mot majestetsfornærmelse i Thailand med fengsel på inntil 15 år. Statsminister Prayuth Chan-ocha, som ledet kuppet i 2014, har styrt Thailand med jernhånd.

Det er uklart om prinsesse Ubolratana inngår i disse lovene, da hun frasa seg tittelen «kongelig høyhet» som 22-åring da mot familiens ønske giftet seg borgerlig.

Kuppleder Prayuth Chan-ocha har kastet uniformen og forsøker å bli statsminister etter det avholdes valg i Thailand i mars. Han vil få konkurranse fra en populær prinsesse.
Kuppleder Prayuth Chan-ocha har kastet uniformen og forsøker å bli statsminister etter det avholdes valg i Thailand i mars. Han vil få konkurranse fra en populær prinsesse. (Foto: Athit Perawongmetha/Reuters/NTB Scanpix)

– Dette kaster politikken inn i ukjent terreng. Dette er helt nytt for det thailandske samfunnet, sa forsker Davis Streckfuss ved University of Wisconsin-Madison, til Bloomberg.

– Hun vil helt sikkert bli en trussel for Prayuth. Hun har mye mer legitimitet enn en kuppleder. Hvem våger å kjøre en valgkamp mot kongens søster, spurte førsteamanuensis Paul Chambers ved Naresuan University overfor Bloomberg.

Ønsker diskvalifisering

Prayuth og et knippe generaler ledet kuppet mot den forrige regjeringen, hvor Yingluck Shinawatra var statsminister.

Lederen for det nyetablert partiet People’s Reform Party som har Prayuth som statsministerkandidat, leverte inn en klage til valgkommisjonen fredag ettermiddag på prinsessens kandidatur.

De siste meningsmålingene fra begynnelsen av februar tydet på at han hadde et forsprang.

– Dette dreier seg ikke om kvalifikasjoner. Grunnlovsdomstolen avgjorde i 2001 at medlemmer av kongefamilien må være nøytrale i politikken, sa partileder Paiboon Nititawan, ifølge avisen Khaosod.

Kupplederne satte til side Grunnloven da de gjennomførte kuppet i 2014.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

EU-presidenten: -Et eget sted i helvete for dem som gikk inn for brexit
Reaksjonene lot ikke vente på seg.
01:59
Publisert: