De siste dagene har det blitt klart at Theresa May mest sannsynlig kom til å tape avstemningen om utkastet til en brexitavtale med EU. I utgangspunktet skulle parlamentet stemme over utkastet tirsdag kveld, men mandag meldte flere britiske medier at May ville utsette avstemningen.

Det er grensespørsmålet mellom Irland og Nord-Irland som kan få hele brexitavtalen til å falle. Statsminister Theresa May har lovet å holde grensen åpen, men dette kan ifølge EU ikke skje uten at britene fortsetter i EUs indre marked.

Ved halv fem-tiden talte statsminister Theresa May til en amper forsamling i parlamentet.

– Jeg har hørt nøye etter hva som er blitt sagt i dette kammeret, åpnet May til hånlatter fra salen før hun kunngjorde at hun utsetter skjebneavstemningen.

De siste tre dagene har det vært debatter i parlamentet om Mays avtaleutkast. Der har hun møtt stor motstand, også innad i eget parti.

Hun innrømmet at hun lå han til å tape avstemningen, og derfor stoppet den. Statsministeren sa ingenting om hvor lenge den utsettes, men at hun kom til å dra til Brussel for flere møter med EU-toppene.

I talen til Parlamentet advarte hun representantene mot å forlate EU uten noen avtale.

– Det kommer til å få alvorlige konsekvenser for vår økonomi, sa hun.

Partileder Jeremy Corbyn i opposisjonspartiet Labour gikk i strupen på May etter hennes tale.

– Statsministeren har mistet kontrollen over prosessen, sa han og mente regjeringen var i et komplett kaos.

Storbritannia forlater EU 29. mars neste år. De neste ukene vil avgjøre om det blir med eller uten avtale.

Pundet falt igjen etter Mays tale til Parlamentet, og lå ved 17-tiden på 10,70 kroner. Det er 12 øre lavere enn dagens topp. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hør det britiske reklamebyråets avskjedssang til EU
00:00
Publisert: