22 personer er så langt bekreftet drept og 59 sårede er sendt til sykehus etter en eksplosjon ved Manchester Arena etter en konsert med artisten Ariana Grande mandag kveld. 

Storbritannias statsminister Theresa May sier i en pressemelding natt til tirsdag at politiet behandler eksplosjonen som et forferdelig terrorangrep.

Førstelektor og Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder er ikke overrasket over angrepet. 

– I tillegg til at det er forferdelig og trist, er det ikke uventet at det kommer angrep mot Storbritannia, sier Mustad, som peker til terrorangrepet i mars i år, der ble fire personer drept på Westminster-broen i London.

Tror ikke det påvirket valget

 – Dette er ikke bare koordinert og godt planlagt, men kommer på et tidspunkt hvor demokratiet i et av verdens største vestlige land er i full mobilitet. Det gjør at dette nesten svir enda mer. Det virker som at de skal lamme ikke bare området, men er ute etter en ideologisk ramming av et vestlig land, sier Mustad. 

Førstelektor og Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder.
Førstelektor og Storbritannia-ekspert Jan Erik Mustad ved Universitetet i Agder. (Foto: Henden, Harald/VG/NTB scanpix)

Han understreker at det er viktig å ha et lite forbehold i saken, der man ennå ikke vet hvem som står bak angrepet eller om det er et terrorangrep. 

8. juni er det parlamentsvalg i Storbritannia etter at May overraskende utlyste nyvalg i midten av april. 

Mustad tror ikke angrepet vil påvirke valget i særlig grad. 

– Nå suspenderer de valgkampen i dag i påvente av å finne ut av hva som har skjedd og for å vise respekt til de pårørende. Valgkampen blir tatt opp igjen i morgen eller torsdag. Det er viktig for politikerne å signalisere at vi må gå videre, sier Mustad. 

– Lev normalt

Han oppfordrer folk til å leve livene sine som normalt. 

– Jeg sier alltid etter sånne angrep at det er viktig at vi fortsetter å opprettholde den livsstilen og verdiene vi har, og at vi ikke lar oss skremme, selv om det er tungt å si etter sånne angrep, sier Mustad.

Førsteamanuensis i sammenlignende politikk Jan Oskar Engene ved Universitetet i Bergen er enig med Mustad og forteller at man bør oppføre seg som normalt. Han vil være forsiktig med å spekulere i om dette er terror eller ikke så tidlig i etterforskningen. 

– Innledningsvis etter en sånn hendelse kommer det mye motstridende informasjon. Så avtegner det seg et klarere bilde etter hvert, sier Engene. 

– Er angrepet overraskende? 

– Nei, sånne angrep skjer i Europa med jevne mellomrom, sier Engene. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her smeller det
Mot slutten av Ariana Grande konserten høres plutselig et smell.
00:21
Publisert: