Om sommerferiestemningen har senket seg over Storbritannia, har det vært langt fra hvilepuls i Downing Street 10 den siste uken.

Fredag nådde statsminister Theresa May det hun trodde var en enighet i regjeringens kurs i brexit-forhandlingene. Påfølgende mandag hadde to statsråder sagt opp i protest.

Innen uken er omme, spås det at Mays planer for en kontrollert skilsmisse med EU neste år kan være ødelagt – av hennes egne partifeller.

Siste utvei

En utskiftning av statsrådene David Davis og Boris Johnson har foreløpig gitt statsministeren arbeidsro. Nå skal flere av EU-skeptikerne i hennes eget parti ha konkludert med at de ikke har noe annet valg enn å stemme ned planen når den havner i det britiske parlamentet, skriver Bloomberg, som siterer kilder som snakker under anonymitet.

Oppsigelser fra både brexit- og utenriksministeren er blitt et bilde på et splittet konservativt parti. Det kan gi Labour mer innflytelse.

– Det er mulig at statsministeren får problemer med avtalen og vil bli helt avhengig av Labours støtte. Vi står overfor en stor utfordring og potensielt en svær politisk katastrofe, sier Dominic Grieve, Mays konservative partikollega, EU-tilhenger og tidligere justisminister.

Mays brexit-plan er ventet å bli presentert torsdag, skriver The Guardian. Den legger til grunn en såkalt myk brexit, der det blant annet foreslås å opprettholde frihandel på landbruk- og industrivarer, samt et «tollområde» i stedet for en tollunion.

Disse vedvarende sterke båndene til unionen lå til grunn for Boris Johnson og David Davis' oppsigelser.

Det er også ventet å bli presentert en løsning på hvordan «grensekonflikten» mellom britiske Nord-Irland og EU-medlemmet Irland skal løses.

Om planen skulle stemmes ned i parlamentet, er det uvisst hva som venter. Professor Stein Ringen ved King's College i London sa til DN tirsdag at parlamentet kan risikerer å få hele brexit-saken i fanget hvis ikke regjeringen selv gir dem en avtale å ratifisere.

– Parlamentet har derimot ikke prosedyrene til å behandle et slikt omfattende spørsmål, noe som gjør at brexit-spørsmålet kan bli fanget i en situasjon der det blir umulig å fatte et vedtak, sa Ringen.

Trump forventer «kaotisk» Storbritannia

Midt oppi Mays brexit-strabaser på hjemmebane, gjester USAs president Donald Trump Storbritannia kommende fredag. Før Nato-toppmøtet i Brussel denne uken, sa Trump at han ventet å finne et britisk øyrike i «kaos».

– Denne uken gjester jeg Nato, Storbritannia og Russland. Det kan virke som om Putin-besøket blir det enkleste. Hvem hadde trodd det? sa USAs president til den fremmøtte pressen.

Trump sa også at han håpet å møte Boris Johnson, som altså brøt ut av regjeringen denne uken.

– Johnson er en venn av meg. Han har vært veldig hyggelig og støttende. Jeg har alltid likt ham.

I mellomtiden har Theresa May vært vertskap for det femte årlige møtet som tar for seg europeisk integrering av baltiske land. Her ble Tysklands forbundskansler Angela Merkel, som selv har stått overfor en potensiell regjeringskrise på hjemmebane på grunn av flyktningsituasjonen, spurt om hva hun synes om det pågående brexit-arbeidet.

– Vi ser frem til å se et avtaleforslag. Det er positivt at det er fremdrift, sa Merkel.

Hun ville ikke kommentere Boris Johnsons kritiske uttalelser om den samme fremdriften.

Tirsdag ble det ytterligere færre i rekkene hos Mays konservative parti, riktignok under ministernivå. Da ble det kjent at Maria Caulfield og Ben Bradley trekker seg fra sine stillinger i partiet i protest mot regjeringens brexit-politikk. De var ansvarlige for henholdsvis kvinne- og ungdomspolitikk i partiet.(Vilkår)

Er lege i ferd med å bli et lavstatusyrke?
Andelen kvinnelige leger øker. Gjør det noe med yrkes status?
01:33
Publisert: