Emmanuel Macron vant søndag det franske valget med 66,1 prosent av stemmene over høyrepopulistiske Marine Le Pen.

Den tidligere økonomiministeren har gitt uttrykk for at han ønsker en hard brexit. Nå snur han.

Han skal fortsatt være hard i brexit-forhandlingene, men vil ikke å straffe Storbritannia og ønsker at forhandlingene skal ende i en avtale, ifølge hans finansielle rådgiver Jean Pisani-Ferry.

– Jeg tror ingen er interessert i en hard brexit. Samtidig har vi forskjellige interesser i noen av aspektene av forhandlingen, sier Ferry i et radiointervju med BBC Radio, ifølge Bloomberg.

Kalte brexit en forbrytelse

Macron har vært en åpen kritiker av Storbritannias beslutning om å forlate EU. I sitt valgkampsmanifest kalte han brexit-avgjørelsen en forbrytelse som vil ende med undertrykkelse av Storbritannia.

Den uavhengige sentrumskandidaten har tidligere gitt signal for en hard brexit og har vært tydelig på viktigheten av å forsvare integriteten av EUs handelsfrihet.

Han har også foreslått en brexit-regning på 60 milliarder euro til 80 milliarder euro og har oppfordret banker å flytte fra London til Paris.

Etter valgseieren virker det som Macron har myknet litt til rundt brexit. Nå skal han være mer interessert i å opprettholde sitt spesielle forhold til Storbritannia.

– Det er av felles interesse å holde fast i det gode forholdet som eksisterer, og blitt bygd gjennom flere år, sier Macron finansielle rådgiver Pisani-Ferry.

Han understreker at Macron så absolutt ikke vil straffe Storbritannia, men tror på at Europa er en del av løsningen på problemene man står overfor i dag.

May vil gjøre som Macron

Storbritannias statsminister Theresa May gratulerte mandag Emmanuel Macron med valgseieren.

– Jeg gratulerer Emmanuel Macron på det varmeste over hans suksess og ser frem mot å samarbeide med ham på mange felles prioriteringer, skriver hun på Twitter.

I april annonserte May et fremskyndet valg i Storbritannia. Trolig for å få større oppslutning.

– Det burde være samhold i Westminster, men det er det ikke, sa hun på en pressekonferanse.

Mandag brukte hun Macron som eksempel for at britene må støtte opp om henne for å stå sterkt i brexit-forhandlingene.

– Han ble valgt med et sterkt mandat som han kan bruke i sin posisjon i forhandlingene. Vi i Storbritannia må forsikre oss om at vi har et like sterkt mandat og en like sterk forhandlingsposisjon, sa May i en valgkamptale for det konservative partiet.(Vilkår)

Disse løper i Usain Bolts fotspor
Champs er Jamaicas største idrettsarrangement. Bak de kritthvite karibiske strendene, backbeatrytmer og lokalpils, kjemper Jamaicas yngste spurtfantomer som om livet stod på spill. Møt de raskeste menneskene i verden.
02:10
Publisert: