200 av de konservative parlamentarikerne stemte for å beholde May som partileder, mens 117 stemte mot.
En av frontfigurene i det interne opprøret mot May, Jacob Rees-Mogg, sier til BBC at det var et «forferdelig resultat for en statsminister» og mener fortsatt hun bør gå av. Partifelle Andrew Bridgen, som også stemte mot May, sier voteringen var «en stor mulighet for å starte nye brexitforhandlinger med en ny statsminister», men at den muligheten nå er borte.
– Pyrrhos-seier
I forkant av avstemningen skal May ha orientert partifellene om at hun ikke vil stille som kandidat i neste valg.
Skottlands førsteminister og SNP-leder Nicola Sturgeon sier i en uttalelse at Mays seier «knapt nok er en pyrrhos-seier», som betyr en seier med store tap, skriver The Guardian. Sturgeon mener May «klamrer seg fast som leder av De konservative», bare nå med enda mindre autoritet.
Sturgeon har vært en sterk motstander av brexitavtalen fordi hun mener avtalen bringer landet ut av det indre markedet. I Skottland var det flertall mot utmelding i folkeavstemningen.
Splittet parti
Det er ingen tvil om at De konservative er et splittet parti etter voteringen. Partifelle Rory Stewart mener imidlertid at det var en «komfortabel majoritet» som stemte for May.
– De som sier May burde trekke seg, er folk som for to timer siden sa at hun kom til å tape voteringen. Det ser for meg ikke ut til at de er veldig gode til å anerkjenne resultatet i demokratiske avstemninger, sier Stewart i en uttalelse ifølge The Guardian.
Parlamentsmedlem Damian Green kaller imidlertid Mays seier «avgjørende» og sier den gir henne mulighet til å fortsette med å få brexitavtalen i havn.
Drar til Brussel
May selv kaller seieren et fornyet mandat til å komme i mål med brexit.
– Jeg er glad for å ha fått støtte fra mine kolleger, og jeg har lyttet til hva de andre har sagt, sa May i sin første kommentar utenfor statsministerboligen onsdag kveld etter å ha vunnet mistillitsvotumet i eget parti.
Statsministeren reiser allerede torsdag videre til Brussel, der hun skal møte stats- og regjeringssjefene fra de øvrige 27 medlemslandene i EU til toppmøte. Der vil hun forsøke å skaffe ytterligere forsikringer fra EU-siden om utmeldingsavtalens kontroversielle forslag til reserveløsning for Nord-Irland.
Massiv motstand
Denne reserveløsningen har møtt massiv motstand i Parlamentet, noe May nå mener også EU må trekke konsekvensene av.
Reserveløsningen, en såkalt «backstop» for grensen mellom Irland og Nord-Irland, er kun ment å tre i kraft som en siste utvei hvis ingen annen løsning kommer på plass. Problemet er at reserveløsningen verken har noen tidsavgrensning eller noen nødutgang som britene kan benytte seg av hvis løsningen noensinne tas i bruk.
– Jeg vil søke juridiske og politiske forsikringer for å svare på parlamentarikernes bekymringer i denne saken, sa May etter tillitsvoteringen onsdag kveld.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.