– Jeg vil nå lage en regjering, som kan gi sikkerhet og lede Storbritannia fremover på dette kritiske punktet i vår historie, sier May innledningsvis etter at hun kom tilbake fra besøket til dronningen ved Buckingham Palace. 

Der hadde hun bedt om å danne en mindretallsregjering, etter at partiet mistet sin majoritet.

Videre bekreftet hun at Brexit-forhandlingene vil fortsette som planlagt, noe mange trodde kunne skje etter resultatet av valget. Hun fortalte også at De konservative vil samarbeide med det nord-irske unionistpartiet (DUP) for å få flertall, og at de to partiene over mange år har hatt et sterkt forhold. 

– Denne regjeringen vil guide landet vårt gjennom Brexit-samtalene. Vi skal fullføre løftet om Brexit sammen, sier May. 

– La oss gå til arbeid, sa hun til slutt. 

Vil ha henne ut

I den korte talen sa May lite om at partiet gjorde det mye dårligere enn forventet. Like før hun holdt sin tale, krevde lederen av liberaldemokratene i Storbritannia at May trekker seg, ifølge the Telegraph.

– Theresa May utlyste dette valget og forventet at det skulle bli en kroning, sa Farron. 

Nicola Sturgeon, Skottlands førsteminister, sa på sin side at May har mistet all troverdighet. Sturgeon mener også at statsministeren må trekke seg. 

Mange flere har krevd at May trekker seg som statsminister etter valgresultatet, inkludert både Labour-leder Jeremy Corbyn og medlemmer av hennes eget parti. Imidlertid er hun innstilt på å fortsette. 

Utenriksminister Boris Johnson, innenriksminister Amber Rudd, brexit-minister David Davis og forsvarsminister Michael Fallon, har alle blitt pekt på som mulige arvtagere i en konservativ mindretallsregjering.

Ville styrke sin posisjon

I april skrev May ut nyvalg for at De konservative skulle få en sterkere posisjon. Det gikk katastrofalt, og i valget natt til fredag mistet partiet majoriteten i parlamentet, selv om de ble det største partiet. Nå er planen å danne en mindretallsregjering og samarbeide med nord-irske DUP, ifølge BBC.

Like etter den korte talen ropte en journalist et spørsmål om det var en feil av May å utlyse nyvalg, noe hun ikke svarte på. 

En av hovedgrunnene til at May ville gjøre partiet sterkere, var til forhandlingene om Brexit. Nå tror noen at det er mer usikkert om det i det hele tatt vil skje, forteller partner i advokatfirmaet Thommesen i London Lars Erik Gåseide Røsås.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.